Οι ΗΠΑ απειλούν να πετάξουν εκτός ΝΑΤΟ τους Τούρκους

Σκληρή γραμμή από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400, ενώ η Αγκυρα έκανε ότι δεν κατάλαβε την προειδοποίση 
Κουμουτσάκος: Είναι έτοιμη η Ελλάδα να επωφεληθεί;Τελειώνει η υπομονή των ΗΠΑ με τα επικίνδυνα παιχνίδια σε διπλό ταμπλό που επιμένει να παίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να βάλει στο οπλοστάσιο της Αγκυρας και τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αλλά και τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Μάλιστα η Ουάσινγκτον έριξε στο τραπέζι και τα βαριά χαρτιά της, απειλώντας -εμμέσως πλην σαφώς- την Τουρκία με έξωση από το ΝΑΤΟ!

Τα ξημερώματα της Πέμπτης καταγράφηκε ακόμη ένα επεισόδιο στην κρίση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς -πέρα από τα εξοπλιστικά- οι Αμερικανοί βλέπουν τους Τούρκους να αντιμετωπίζουν ως «τσιφλίκι» τους τα ανατολικά εδάφη της βόρειας Συρίας, καθώς εκεί η Αγκυρα φιλοδοξεί να εξαπολύσει επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Χαρτοπόλεμος

Αυτή τη φορά αφορμή της έντασης στάθηκε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωνε πως ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη βορειοανατολική Συρία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παλαντίνο, έθεσε το θέμα κρατούμενων Αμερικανών υπηκόων στην Τουρκία και, τέλος, εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Μια αγορά που στρέφεται κατά των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας της οποίας η Τουρκία επιθυμεί -καταπώς φαίνεται- να αποτελεί μέλος άλα καρτ.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι Αμερικανοί απευθύνονταν στους Τούρκους στη… Νατοϊκή γλώσσα, η Αγκυρα συνέχιζε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απάντησε άμεσα στην αμερικανική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι είναι εμφανές πως συντάχθηκε πριν από τη συνάντηση. Κατά συνέπεια, όπως έλεγε, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ αναφέρεται σε θέματα που δεν συζητήθηκαν καν. 

Χθες ωστόσο, στον απόηχο των διπλωματικών εξελίξεων, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε δύο μαχητικά F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ, στην Αριζόνα, παρά τη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας με αφορμή το σχέδιο της Αγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. «Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί στην αεροπορική βάση Λιουκ» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσάρλι Σάμερς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Οταν ρωτήθηκε δε για το αν το υπουργείο Αμυνας σχεδιάζει να πάρει πίσω τα δύο μαχητικά που έχουν παραδοθεί στην Τουρκία και βρίσκονται στη συγκεκριμένη βάση, ο Σάμερς απάντησε: «Δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

—-

Απαραίτητος όρος η ομοφωνία για να διώξουν μια χώρα

Με τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας να πυκνώνουν επικίνδυνα με αφορμή την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και να τίθεται πλέον ανοιχτά από τις ΗΠΑ θέμα αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, προκαλείται εύλογα το ερώτημα: Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη.

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αποπομπής χώρας-μέλους της Συμμαχίας, από συστάσεώς της, τον Απρίλιο του 1949. Αυτό που έχει συμβεί είναι κράτος να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, όπως έγινε με την Ελλάδα και τη Γαλλία. Πρόκειται, όμως, για απόφαση της ίδιας της χώρας και η αποχώρηση αφορούσε το στρατιωτικό σκέλος και όχι τη διεθνή σύμβαση με την οποία συγκροτήθηκε η Συμμαχία.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως, για να αποπεμφθεί μια χώρα από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να συγκληθεί σύνοδος όλων των χωρών-μελών σε ανώτατο επίπεδο και να υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Η Συμμαχία λειτουργεί με την ομοφωνία ως βασική αρχή. Ακόμη κι αν το ερώτημα της αποπομπής το έβαζαν οι ΗΠΑ, όπως το έθεσε ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς -«η Τουρκία πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να παραμείνει βασικός εταίρος της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία της ανθρωπότητας ή εάν θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης»-, θα το στήριζαν οι άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης; Κανείς δεν γνωρίζει.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία και δεν θα ήθελαν να τα «σπάσουν», αφού η γείτων έχει στρατηγική θέση, ενώ κάποιες άλλες δεν ασπάζονται την πολιτική των ΗΠΑ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποχωρήσει μόνη της από το ΝΑΤΟ. Και, αν δεν το θέλει η ίδια, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκαστεί να το πράξει με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας δεν είναι τυχαία. Οπως και το γεγονός ότι η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν αφορά μόνο τους S-400, αλλά και πολύ πιο σοβαρά ζητήματα.

—-

Κουμουτσάκος: Είναι έτοιμη η Ελλάδα να επωφεληθεί;

«Περνάμε πλέον σε μια άλλη εποχή»

Η αξιοποίηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Αυτό επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος (φωτό), με αφορμή τις απειλές για αποπομπή από το ΝΑΤΟ που εκτόξευσε η Ουάσινγκτον κατά της Αγκυρας.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι «οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πένς ακόμα και για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας απ’ το ΝΑΤΟ, εάν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S-400, σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια άλλη εποχή», ενώ επανέλαβε ότι «καιρό τώρα μιλώ για σταθερή και δύσκολα αναστρέψιμη τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ., το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι: «Ως Ελλάδα είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτήν; Για να την αξιοποιήσουμε για τις δικές μας προτεραιότητες εντός της Συμμαχίας; Αυτό είναι το γεωπολιτικό στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική εξωτερική πολιτική», για να καταλήξει λέγοντας ότι για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα «θα πρέπει επειγόντως να υπάρξει αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα