Εθελοντές πυροσβέστες άναβαν φωτιές και εκβίαζαν τοπικούς φορείς

Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας και εκβίαζαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης……προκειμένου να εισπράξουν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή συνδρομών και χορηγιών για τη λειτουργία δεκάδων σταθμών πυρόσβεσης που είχαν ιδρύσει ανά την Ελλάδα.

Βασικός κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό σε δάση κατ’ εξακολούθηση και εκβίαση κατ’ επάγγελμα είναι ο 66χρονος πρόεδρος της οργάνωσης, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι άλλα τρία μέλη της (ένας εκ των οποίων είναι απόστρατος πυροσβέστης) μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου. Η υπόθεση, που έχει ήδη διαβιβαστεί σε ανακριτή, αφορά τη δράση της οργάνωσης Σώμα Εθελοντών και Αναδασωτών για τουλάχιστον το χρονικό διάστημα 2010-14.

Η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται ότι προέβη στη σύναψη συμβολαίων συνεργασίας με αντικείμενο τη δασοπυρόσβεση με δεκάδες δήμους ανά την Ελλάδα (μεταξύ αυτών δήμοι της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μαγνησίας, της Ημαθίας κ.ά.). Εκπρόσωποι δημοτικών Αρχών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν τη συνδρομή φαίνεται πως εκβιάστηκαν από μέλη της. Η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις δασικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.

Η έδρα τους

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οργάνωση είχε έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και διέθετε κέντρο εκπαίδευσης στα Ριζώματα Ημαθίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο στόλος των οχημάτων ήταν ανασφάλιστος και μη ταξινομημένος.

Για τη συγκεκριμένη οργάνωση η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε κάνει ανακοινώσεις τον Φεβρουάριο του 2014, λέγοντας ότι απέσπασε από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις (κατά την περίοδο 2001-2013) ποσά που ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ.

Μεταξύ των φερόμενων ως θυμάτων της ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση στον Λευκό Πύργο, τον Οκτώβριο του 2013, είχε παραδώσει στους εθελοντές τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα