Ασκηση-μήνυμα στην Αγκυρα με F-35

Τα μαχητικά της ιταλικής αεροπορίας που συμμετέχουν στον «Ηνίοχο» πέταξαν χθες στον αττικό ουρανόΟι Τούρκοι περιμένουν τα F-35, αλλά αυτά πέταξαν στον αττικό ουρανό και πάνω από την Ακρόπολη. Οχι, δεν τα προμηθεύτηκε η Ελλάδα. Πρόκειται για μαχητικά της ιταλικής αεροπορίας τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση «Ηνίοχος».

Το γεγονός, όμως, ότι πετούν στον εθνικό εναέριο χώρο και συνασκούνται με τα ελληνικά αεροσκάφη και στο Αιγαίο είναι σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα. Στον σχηματισμό που πέταξε χθες πάνω από την Αττική για την αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τον Παρθενώνα υπήρχε ένα από τα έξι F-35 τα οποία συμμετέχουν στον «Ηνίοχο», όπως επίσης ένα αμερικανικό F-16, ένα ισραηλινό F-16, ένα ιταλικό Tornado και τρία ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη (ένα F-16, ένα Mirage και ένα F-4).

Η διέλευση των αεροσκαφών σε σχηματισμό, που έγινε στις 6.30 το απόγευμα, τράβηξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα βλέμματα των Αθηναίων. Ο ήχος των ισχυρών κινητήρων τους, άλλωστε, ήταν αισθητός από μακριά. Η άσκηση «Ηνίοχος» θα συνεχιστεί έως την επόμενη Παρασκευή σε όλο το FIR Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα Kiowa που αγόρασε η Ελλάδα ήδη βάφτηκαν με το εθνόσημο και βρίσκονται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών προτού έρθουν στη χώρα μας και αναλάβουν δράση, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο. Το ΓΕΣ έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχετικές φωτογραφίες τους.

Τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa αγόρασε η Ελλάδα αντί 630.000 το καθένα. Η απόφαση ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ τον Δεκέμβριο του 2017 και η διαδικασία κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ενταχθούν στην ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Τα Kiowa είναι ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης, διαθέτουν πλατφόρμα οπλικών συστημάτων και οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι φέρουν τα ίδια όπλα με αυτά που έχουν τα Αpache.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα