Οργή και ταλαιπωρία για τις εισφορές του ΕΦΚΑ

Τα τέσσερα (μεγάλα) προβλήματα λόγω του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, είναι η τελευταία ημέρα για την εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών κύριας ασφάλισης από τους περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, έρχονται αντιμέτωποι με τουλάχιστον 4 μεγάλα προβλήματα-αποτελέσματα των καθημερινών και χρόνιων, πλέον, δυσλειτουργιών του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ.

Οπως αναφέρουν έγκυροι νομικοί, «τα λάθη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ είναι απανωτά και οι ασφαλισμένοι απροστάτευτοι». Συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με την πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα, όπως τα κατέγραψε ο δικηγόρος και σύμβουλος του ΔΣΑ επί ασφαλιστικών θεμάτων Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, είναι:

1 Ειδοποιητήρια στα οποία δεν υπάρχει το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα 2017: Από πολλά ειδοποιητήρια λείπει το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (καθαρό εισόδημα) του 2017. Στις περιπτώσεις αυτές, το ειδοποιητήριο εξάγει ελάχιστη εισφορά, ενώ, σε περίπτωση που το εισόδημα μαζί με τις εισφορές έπρεπε να αποδώσει μεγαλύτερη της ελάχιστης εισφορά, τότε αναμένεται στο επόμενο ή στα επόμενα ειδοποιητήρια αναδρομική επιβολή εισφοράς!

2 Ειδοποιητήρια παράλληλα ασφαλισμένων με χρέωση ελάχιστης εισφοράς: Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό. Μάλιστα, πρόσφατα, για τον λόγο αυτόν, από τον ΕΦΚΑ ανακλήθηκαν 47.000 -παράνομα, λόγω αυτού- ειδοποιητήρια.

3 Εσφαλμένη μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου από το 2018 στο ειδοποιητήριο 01/2019: Από βαρύτατο λάθος του ΕΦΚΑ μεταφέρθηκε το πιστωτικό υπόλοιπο γραμματίων προκαταβολής εισφορών 2018 στο ειδοποιητήριο του 2019 και χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση της οφειλής. Η συγκεκριμένη οικονομική πράξη ακυρώθηκε με το ειδοποιητήριο του 02/2019, χωρίς καμία εξήγηση και ενημέρωση του ασφαλισμένου (!), με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να γίνει δέκτης εκατοντάδων παραπόνων ασφαλισμένων.

4 Παράνομη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από ασφαλισμένους: Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένα και συνεχίζεται, χωρίς κανείς αρμόδιος από το υπ. Εργασίας και τη διοίκηση να δίνει λύση, ενώ οι υπάλληλοι στα γκισέ -χωρίς να μπορούν να κάνουν οτιδήποτε- δέχονται κάθε ημέρα τα έντονα παράπονα χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι, μαζί με τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, μένουν χωρίς λόγο και προειδοποίηση ανασφάλιστοι. Παράλληλα, χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλισμένων για χορήγηση παροχών παραμένουν στα συρτάρια από το 2012!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα