«Οχι» στην πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας από Ανθιμο

Για δυσχερή πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου της κάνει λόγο η Ιερά Μητρόπολη

Κατά της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, μεταξύ των οδών Μακένζυ Κιγκ και λεωφόρου Νίκης, είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο η Ιερά Μητρόπολη υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, η Ιερά Μητρόπολη στην ένστασή της κάνει λόγο για δυσχερή πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου της και παρεμπόδιση της χρήσης του αύλειου χώρου κατά την τέλεση των ιερών μυστηρίων και τελετών. 

«Η πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου των οχημάτων των εργαζομένων και επισκεπτών θα αποβεί δυσχερής, διότι η εναλλακτική κάθοδος από την οδό Τσιμισκή προς την οδό Μητροπόλεως, μέσω της οδού Κομνηνών ή Ιωνος Δραγούμη, θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα». Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ένσταση, «εκτιμάται ότι η επιμήκυνση της διαδρομής των οχημάτων εντός του κέντρου της πόλης θα αποβεί περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά επιζήμια για την ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Δυσκολίες

Επίσης, αναφερόμενη στη χρήση του αύλειου χώρου του ναού κατά την τέλεση ιερών μυστηρίων και τελετών, σημειώνει ότι «θα παρεμποδιστεί, παρά θα διευκολυνθεί με την προτεινόμενη τοποθέτηση βυθιζόμενης μπάρας, η οποία θα ανοιγοκλείνει για τον έλεγχο της πρόσβασης».

Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανάγκη σύνδεσης της Ανω Πόλης με το κέντρο και την παλιά παραλία ικανοποιείται ήδη με τους υφιστάμενους πεζοδρομημένους άξονες Δημ. Γούναρη και Αριστοτέλους, οπότε, όπως αναφέρει, «δεν συντρέχει λόγος για την πεζοδρόμηση του άξονα της Αγίας Σοφίας, επί του οποίου απουσιάζουν τα αξιόλογα μνημεία που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια παρέμβαση». «Οι πεζοδρομήσεις οδών ως επί το πλείστον προκαλούν κυκλοφοριακές δυσλειτουργίες, παρά επιλύουν υφιστάμενα κυκλοφοριακά προβλήματα» αναφέρει.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία έκρινε ότι η ένσταση της Ιεράς Μητροπόλεως είναι αβάσιμη, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη πεζοδρόμηση αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της χρήσης των Ι.Χ. και να ελαφρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης.