Τελικά, πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Επιστήμονες καταρρίπτουν τον «μύθο», σύμφωνα με τον οποίο η ημερήσια κατανάλωση πρέπει να είναι οκτώ ποτήριαΗ κατανάλωση νερού παίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, όμως πόσο πρέπει να πίνουμε καθημερινά; Απάντηση στο ερώτημα δίνουν ερευνητές καταρρίπτοντας παράλληλα τους πιο διαδεδομένους μύθους για την κατανάλωση νερού.

Η πιο διαδεδομένη «οδηγία» είναι ότι πρέπει να πίνουμε καθημερινά οκτώ ποτήρια νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο λίτρα. Ωστόσο σύμφωνα με ερευνητές που μίλησαν στο BBC δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει αυτή τη σύσταση. Ο Ιρβιν Ρόζενμπουργκ από το Tufts University της Μασαχουσέτης επισημαίνει ότι η παραπάνω οδηγία έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι, όταν νιώθουν ότι διψούν, ο οργανισμός τους έχει ήδη φτάσει σε «επικίνδυνα» επίπεδα αφυδάτωσης.

Ο ερευνητής τονίζει ότι πρόκειται για «μύθο», καθώς το αίσθημα της δίψας είναι απλά ο μηχανισμός με τον οποίο ο εγκέφαλος μας ενημερώνει ότι ο οργανισμός χρειάζεται νερό. Πολλοί πιστεύουν ότι όσο περισσότερο νερό πίνουν τόσο το καλύτερο, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνο. Η Κόρτνεϊ Κιπς του London’s Global University εξηγεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον 15 θάνατοι αθλητών οι οποίοι έπιναν υπερβολικά πολύ νερό, διότι μειώθηκαν δραματικά τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα τους.

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ωστόσο η Barbara Rolls του University College London επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει όχι διότι το νερό προκαλεί καύση θερμίδων, αλλά διότι συνήθως το νερό υποκαθιστά τα αναψυκτικά και άλλα παχυντικά ροφήματα. Η ερευνήτρια καταρρίπτει και την άποψη ότι αν κάποιος πιει πολύ νερό πριν από το γεύμα θα χορτάσει τρώγοντας λιγότερο, εξηγώντας ότι ως υγρό το νερό παραμένει μικρό χρονικό διάστημα στο στομάχι. Επίσης επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος.

Συμπερασματικά οι ειδικοί συνιστούν να «ακούει» ο άνθρωπος τον οργανισμό του και να πίνει νερό όταν διψάει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα