Η δικαίωση του Τίτου Πατρίκιου

Πρώτη μελοποίηση στίχων του ποιητή από τον σπουδαίο Ανδρέα ΚατσιγιάννηΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης «συναντά» τον σπουδαίο Ελληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Μια εξαιρετική δουλειά υπό τον τίτλο «Πολιορκημένος χρόνος» κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ο δημοφιλής συνθέτης. Σε αυτήν ο καταξιωμένος συνθέτης τόλμησε να αναμετρηθεί με το έργο του Τίτου Πατρίκιου και να συνθέσει ένα αξιοζήλευτο έργο, που σέβεται τη μουσική των λέξεων και αναδεικνύει τις λεπτές συναισθηματικές ισορροπίες τους.

Οπως εξηγεί ο Ανδρέας Κατσιγιάννης στη «δημοκρατία», η γνωριμία του με τον αγαπημένο Ελληνα ποιητή έγινε πριν από 5-6 χρόνια, όταν ο τελευταίος πήγε στο θέατρο για να παρακολουθήσει την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», στην οποία ο ίδιος είχε συνθέσει τη μουσική.

«Ο Τίτος Πατρίκιος είναι πολύ καλός φίλος με τον Μιχάλη Μητρούση, ο οποίος έπαιζε στο θεατρικό» εξηγεί ο κ. Κατσιγιάννης. «Επειδή λοιπόν του είχε αρέσει πολύ η μουσική που είχα γράψει, κανονίσαμε να βγούμε και σιγά σιγά με τον καιρό γίναμε φίλοι. Οταν μου χάρισε το βιβλίο ποιημάτων του “Λυσιμελής πόθος”, μου γεννήθηκε η ιδέα να μελοποιήσω κάποια από αυτά. Κάποια στιγμή λοιπόν, όταν τα μελοποίησα, του τα πήγα δίχως να το γνωρίζει. Συγκινήθηκε πολύ και μου είπε πως αισθάνεται δικαιωμένος, διότι μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν είχε ασχοληθεί με το έργο του».

Τα κομμάτια στον «Πολιορκημένο χρόνο» ερμηνεύουν οι Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Περρής, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Απόστολος Μόσιος.

Συγκεκριμένα, το άλμπουμ απαρτίζεται από επτά μελοποιημένα ποιήματα και τις αφηγήσεις από τον ίδιο τον ποιητή ακόμη οκτώ ποιημάτων. Συνοδεύεται δε από ένα καλαίσθητο βιβλίο 52 σελίδων, που περιλαμβάνει ποιήματα πεζά (ανέκδοτα), την πλήρη βιογραφία του Τίτου Πατρίκιου και σπάνιες εικόνες από το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο.

Αγαπημένος

«Είναι ένας από τους αγαπημένους μου ποιητές» σχολιάζει ο κ. Κατσιγιάννης. «Τον είχα συναντήσει μέσα από τα έργα του και είχα την τύχη να τον συναντήσω και προσωπικά και να συνδεθώ μαζί του με βαθιά φιλία» συνεχίζει. Η πρώτη παρουσίαση του μουσικού έργου του έγινε πριν από μερικούς μήνες στη γενέτειρα του συνθέτη, τον Βόλο, ενώ στις 6 Μαΐου το μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να το ακούσει στον Πειραιά. Στην Αθήνα η επίσημη παρουσίαση θα γίνει τον Οκτώβριο σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πρωτεύουσας. Εκτός από τον «Πολιορκημένο χρόνο», όμως, ο δημοφιλής συνθέτης έχει και άλλα μουσικά έργα στα σκαριά.

«Εχω γράψει τη μουσική για τη νέα παράσταση της Μιμής Ντενίση με τίτλο “Και από Σμύρνη… Σαλονίκη”, που θα ανέβει του χρόνου σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή, ενώ μόλις ολοκλήρωσα και ένα μεγάλο έργο μελοποίησης έργων παλαιότερων ποιητών, όπως ο Καβάφης, ο Παλαμάς και πολλοί ακόμη, τα οποία αναφέρονται στην Ιωνία. Τέλος, το καλοκαίρι θα περιοδεύσω σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με την Ορχήστρα της Εστουδιαντίνας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα