Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή η άρση ασυλίας Λοβέρδου

Η ύποπτη τιμολόγηση τεσσάρων φαρμάκων και το πλυντήριο μαύρου χρήματος από διαφημιστικήΤην άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της δωροδοκίας ζητούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis.

Τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη λήξη της θητείας της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, σκέλος της δικογραφίας παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας καλείται σε ανωμοτί κατάθεση αναφορικά με την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Novartis το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2011 – Μάιος 2012.

Οι αποχρώσες ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού για το αδίκημα της δωροδοκίας φέρεται ότι προκύπτουν από συνδυασμό στοιχείων, μεταξύ των οποίων μαρτυρικές καταθέσεις, οι τιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis καθώς και η αύξηση του τζίρου της φαρμακευτικής εταιρίας την επίμαχη περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός φέρεται, ενώ όφειλε να επανατιμολογεί τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, ότι επέλεγε άλλες μεθόδους τιμολόγησης επ’ ωφελεία της Novartis.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνάς της δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο από την εσωτερική ενημέρωση στελεχών της εταιρίας, ενώ κομβικό ρόλο στην υπόθεση διαδραματίζει διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται ότι λειτουργούσε σαν πλυντήριο μαύρου χρήματος στελεχών της Novartis. Οπως προέκυψε κατά την έρευνα, η επίμαχη εταιρία είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια, γεγονός που επιβεβαίωσαν σε καταθέσεις τους οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους!

Οι εκπρόσωποι της εν λόγω διαφημιστικής -περισσότερα από 20 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μέλη επιτροπών τιμολόγησης- αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας να λάβουν κλήση από τις εισαγγελικές Αρχές ως ύποπτοι τέλεσης κατά περίπτωση των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Την ίδια ώρα, στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη μπαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Οι οξύτατες αντιδράσεις και το μήνυμα «Μαζί σου, Ανδρέα» από τον Αδωνι 

Κόκκινο χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς εντός της ημέρας φτάνει στη Βουλή μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, που περιλαμβάνει το αίτημα της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής, που αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας, απάντησε σχεδόν ακαριαία, κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών» και «κατάχρηση εξουσίας». Σε μία ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση, στην οποία υποστηρίζει ότι είναι ο «πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989», ο πρώην υπουργός Υγείας προαναγγέλλει νέες μηνύσεις και κάνει λόγο για «ελεεινή και δυσώδη πλεκτάνη», αλλά και «άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων» φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της.

Στον Ανδρέα Λοβέρδο συμπαραστάθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης (φωτό), γράφοντας στο twitter ότι δεν πιστεύει «απολύτως τίποτε από τις ανοησίες» κατά του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος «ως υπουργός Υγείας συνέβαλε στη μείωση της δαπάνης και εναντιώθηκε στις φαρμακοβιομηχανίες και ειδικά στη Novartis. «Μαζί σου, Ανδρέα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει μηνύσεις και αγωγές κατά «όσων ενεπλάκησαν στη σκευωρία».

Η Ν.Δ. υποστηρίζει πως «το “δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων». Προσθέτει ταυτόχρονα πως στο εν λόγω σκάνδαλο συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι, σύμφωνα με την Πειραιώς, δέχθηκαν να ανακοινώσουν σταδιακά το πόρισμά τους για τη Novartis, «εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου».

Περί σκευωρίας

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις κατηγορίες για τους Πικραμμένο, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο και Κουτρουμάνη εκθέτει με «πρωτοφανή» τρόπο τους κυβερνητικούς «σκευωρούς». «Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν» αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ., κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εξόντωση» των πολιτικών της αντιπάλων.

Θράσος, πανικό και βάναυση προσβολή της Δικαιοσύνης χρεώνει σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. το Μαξίμου, τονίζοντας ότι «είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι» και υπογραμμίζει ότι η στάση τους «αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους». Κυβερνητικοί βουλευτές στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια ανέφεραν πως αισθάνονται δικαιωμένοι με τις «καυτές» δικαστικές εξελίξεις, ενώ ο Παύλος Πολάκης έγραψε στο facebook: «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!! ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΡΩΤΗ!!!!… και έπεται η ΑΜΕΣΗ συνέχεια…»

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλέκουν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διασωθούν από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ποινικών υποθέσεων (Novartis, θαλασσοδάνεια κ.ά.) τους θεσμούς της Δικαιοσύνης».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα