«Καρφώνει» τον Λοβέρδο για τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων

Τι λέει ο πρώην σύμβουλός του για «εύνοια» σε σκευάσματαΣτεγνά «δίνει» τον Ανδρέα Λοβέρδο ο Νίκος Μανιάς, μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού Υγείας, στην πολυσέλιδη κατάθεσή του που συμπεριλαμβάνεται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας που έφθασε στη Βουλή. Ο νέος μάρτυρας φέρεται ότι είχε διατελέσει σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ήταν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων και συνδετικός κρίκος στις επαφές με τις αρμόδιες επιτροπές και το υπουργείο Υγείας. 

Η μαρτυρία του είναι τουλάχιστον αποκαλυπτική. Στην κατάθεσή του αναλύει διεξοδικά με ποιον τρόπο ευνοήθηκαν τα φάρμακα Diovan και Gylenya της Novartis. Οπως αναφέρει, το Gilenya χαρακτηρίστηκε «ορφανό» φάρμακο και τιμολογήθηκε ως τέτοιο, με σκοπό να ενταχθεί στη λίστα των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις. «Από τον υπολογισμό προέκυπτε μια διαφορά 65.000.000 ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε -αν θυμάμαι καλά- ο κ. Λοβέρδος» υποστηρίζει στην κατάθεση που έδωσε πριν από μία εβδομάδα στις Αρχές.

Πιο ακριβό

Για το ίδιο φάρμακο της Novartis αναφέρει σε άλλο σημείο ότι δόθηκε τιμή «υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη σε επίπεδο δεκάδος από την τιμή που προέκυπτε από τη σάρωση κατά περίπου 180 ευρώ».

Ακόμη, ο Νίκος Μανιάς περιγράφει με ποιον τρόπο ο νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, Δημήτρης Μπαλασόπουλος, παρελάμβανε τα δελτία τιμών και τα διαπραγματευόταν με τις φαρμακευτικές, ενώ συμπληρώνει πως «συχνός επισκέπτης της διαδικασίας αυτής» ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος «κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα».

Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκαλεί ότι ο Νίκος Μανιάς κατηγορείται από τους προστατευόμενους μάρτυρες «Κελέση» και «Σαράφη» ότι είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών! Οι ίδιοι κατέθεσαν μάλιστα ότι «για τον ίδιο λόγο δωροδοκήθηκε και ο προϊστάμενος υπουργός Α. Λοβέρδος», για τον οποίο θεωρείται «αδύνατον να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Σύμφωνα δε με τις καταθέσεις των δύο, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και «μετέβαλλε τις τιμές προς τα πάνω, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε γι’ αυτό παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα