Ποιος θέλει να πάρει την Ελούντα από τον Μαντωνανάκη

Το ξενοδοχειακό κόσμημα της Ελούντας και ο πλειστηριασμός για χρέη 350.000.000 € τον οποίο σχεδιάζουν τα πιστωτικά ιδρύματαΣε νέο δικαστικό θρίλερ οδηγείται η υπόθεση της εξυγίανσης του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη μετά την απόφαση των πιστωτριών τραπεζών να καταγγείλουν τα δάνειά του, παρότι ύστερα από χρόνια ο επιχειρηματίας κέρδισε τελεσίδικα στην αντιπαράθεσή του με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Τώρα ο Παντελής Μαντωνανάκης απαντά με ένα μπαράζ αγωγών και μηνύσεων κατά των τραπεζών, ισχυριζόμενος πως η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση των μεταξύ τους συνομολογηθέντων (stand still agreement) και έτσι είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών. Ο ίδιος είχε οδηγηθεί να πιστεύει πως μετά τις 13 αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ του και κατά της ΕΤΑΔ θα μπορούσε με τις αποζημιώσεις που του έχουν επιδικαστεί να κλείσει μέρος του δανεισμού του ομίλου, που ξεπερνά τα 350.000.000 ευρώ, και να αναδιαρθρώσει τον υπόλοιπο.

Οκτώ μονάδες

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Μαντωνανάκη διαθέτει οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες, με γνωστότερες αυτές στο Λαγονήσι και στην Ελούντα. Ομως, η ΕΤΑΔ, φοβούμενη το κόστος που συνεπάγεται η προσυπογραφή των αποζημιώσεων που ζητά -με τη βούλα της Δικαιοσύνης- ο επιχειρηματίας (για συμβατικές παραβάσεις της ΕΤΑΔ στη μεταξύ τους σχέση, δηλαδή την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στον όμιλο), έχει προσφύγει σε μια χρονοβόρο διαιτητική διαδικασία.

Με δεδομένο πως οι τράπεζες ήταν έτοιμες ήδη από τα τέλη του 2017 να λάβουν μέτρα για την ανάκτηση ή την εξυπηρέτηση των 350.000.000, ζητώντας από τον Π. Μαντωνανάκη να πουλήσει το «Grand Resort Lagonissi» και με τα λεφτά να πληρώσει μέρος του δανεισμού ρυθμίζοντας τον υπόλοιπο, δεν φαίνεται ότι είχαν άλλα περιθώρια.

Παρέμβαση

Αλλωστε λέγεται πως με παρέμβαση Φλαμπουράρη αποφάσισαν να του δώσουν περιθώριο χρόνου ολόκληρο το 2018, πριν κινηθούν εναντίον του. Και ενδεχομένως ορθώς, αφού όπως προέκυψε μέσα σε αυτό το έτος δικαιώθηκε τελεσίδικα, κάτι που μπορεί να του αποφέρει αποζημίωση τουλάχιστον 80.000.000 ευρώ.

Πιεσμένες και αυτές από τις εποπτικές Αρχές, εγκατέλειψαν την προσπάθεια να πείσουν τον Μαντωνανάκη να πουλήσει το Λαγονήσι και στράφηκαν στην Ελούντα.

Και αυτό διότι για την Ελούντα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τον όμιλο Ανδρεάδη – Oaktree, που δεν διαθέτει παρουσία στην Κρήτη, αλλά και από άλλους Ελληνες ξενοδόχους και ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ετσι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στον εκπλειστηριασμό του συγκροτήματος Μαντωνανάκη στην Ελούντα, ενός από τα κοσμήματα της ελληνικής ξενοδοχίας, εφόσον βέβαια βρουν το νομικό παράθυρο να το κάνουν. Διότι ο επιχειρηματίας πρόκειται να δώσει σκληρή νομική και δικαστική μάχη, όπως εξηγούν συνεργάτες του.

Εάν το σχέδιο των τραπεζών (Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank), πάντως, ευοδωθεί, αυτό σημαίνει πως θα έχουν αποπληρωθεί από 80.000.000 έως 120.000.000 ευρώ (εκτίμηση για το πιθανό έσοδο από την πώληση της Ελούντας) και κατόπιν θα πιέσουν τον κρητικό επιχειρηματία να δεχτεί και στρατηγικό επενδυτή στο Λαγονήσι ώστε να κρατήσει τα υπόλοιπα έξι ξενοδοχεία. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, διότι αν η μέχρι τώρα διαδρομή του Παντελή Μαντωνανάκη αποτελεί οδηγό, αναμένεται μια άνευ προηγουμένου δικαστική μάχη, στην οποία ο ίδιος λέγεται πως διαθέτει ισχυρά νομικά και πραγματικά επιχειρήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα