Φανάρι και Αθήνα τίμησαν τον εθνομάρτυρα Γρηγόριο Ε’

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησαν τη μνήμη του εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄ Στις 10 Απριλίου 1821 οι Οθωμανοί κρέμασαν από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου τον Γρηγόριο ως προειδοποίηση προς τους επαναστατημένους Ελληνες. Από τότε η κλειστή πύλη του Πατριαρχείου στέκει μνημείο και ορατή θύμηση της θυσίας και του Γρηγορίου Ε΄ και του θεσμού του Πατριαρχείου.

Χθες το πρωί, όπως κάθε χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άναψε κερί και κατέθεσε λουλούδια στην κλειστή πύλη του Πατριαρχείου, τιμώντας τη μνήμη του ιερομάρτυρα προκατόχου του Γρηγορίου Ε΄. Ο Πατριάρχης προσευχήθηκε λίγα λεπτά στον ιερό αυτόν τόπο για το παρόν και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και όλων των δοκιμαζόμενων κατοίκων της Μέσης Ανατολής, για την εκτόνωση των εντάσεων και την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Στη Χίο ο μητροπολίτης Μάρκος, φλογερός προασπιστής των δικαίων της Εκκλησίας και του έθνους, τίμησε τη μνήμη του εθνομάρτυρα Πατριάρχη φέρνοντας ένα κειμήλιό του, το πετραχήλι του Γρηγορίου Ε΄. Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε΄ απαγχονίστηκε στις 10 Απριλίου και το σώμα του έμεινε επί τρεις ημέρες κρεμασμένο ως προειδοποίηση στο χριστιανικό ποίμνιο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ένας Κεφαλλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί ανακομίστηκε στην Αθήνα το 1871 με ιδιαίτερες τιμές. Τα οστά του εθνομάρτυρα Πατριάρχη τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινη λάρνακα στο δεξιό κλίτος του Μητροπολιτικού Ναού στην Αθήνα. Στις 8 Απριλίου 1921 ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ αγιοκατατάχθηκε επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα