Θέμα ημερών η συμφωνία για τα δάνεια του ΔΝΤ!

Ετοιμος ο ESM να δώσει τις ευλογίες του για πρόωρη αποπληρωμή ποσού περί τα 3,3 δισ. € από το (ακριβό) χρέος των 9,7δισ.Ρεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Ετοιμος να δώσει τις ευλογίες του για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των -ακριβών- δανείων του ΔΝΤ εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Το σχέδιο αφορά ένα ποσόν περί τα 3,3 δισ. ευρώ -από τα 9,7 δισ. που συνολικά απομένουν μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το Ταμείο από την Ελλάδα-, το οποίο έχει αλμυρό επιτόκιο 5,13% και λήγει το 2021.

Η διαδικασία, που έχει επαναληφθεί στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, και το ύψος του ποσού, όπως όλα δείχνουν, θα συμφωνηθούν το Σαββατοκύριακο στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον στην Εαρινή Σύνοδο μεταξύ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ – Ρέγκλινγκ.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, ανέφερε (ΕΡΤ3) ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης: «Νομίζω πως και το ΔΝΤ βεβαίως θα το θελήσει. Διότι ανταλλάσσεται χρέος με πολύ υψηλό επιτόκιο και πιο σύντομη περίοδο λήξης με άλλο χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια λήξης». Στην απορία αν η πλευρά των Ευρωπαίων είναι πιθανόν να εγείρει ενστάσεις, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Εάν το χρέος γίνεται βιώσιμο, βοηθά και τους πιστωτές».

Ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει 3,7 με 4 δισ. Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι ο ESM συναινεί να αποπληρωθεί ένα ποσόν έως 5 δισ. και να απομείνουν 4,7 δισ. ευρώ.

Τόκοι 465.000.000

Υπενθυμίζεται ότι από τα δάνεια της Ελλάδας το ΔΝΤ λαμβάνει σε τόκους 465.000.000, καλύπτοντας όλα τα ετήσια έξοδα του Ταμείου και τη μισθοδοσία των εργαζομένων του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το ανεκδιήγητο ζεύγος Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να αποπληρωθούν 5 δισ. ευρώ, υπάρχουν διαθέσιμες αξιόπιστες πηγές:

• Τα χρήματα ύψους 5 δισ. ευρώ που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τις πρόσφατες εκδόσεις του πενταετούς και δεκαετούς ομολόγου.

• Από τη δόση τού 1 δισ. που εκταμιεύεται το ερχόμενο διάστημα και προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τα οποία κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.

• Από το αποθεματικό ασφαλείας που υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής μονοπωλεί η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, την ώρα όμως που τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες είναι ακόμα πιο ακριβά, αφού βαρύνονται με επιτόκια διαστημικά!

Στις 19 Ιουλίου λήγουν 3.317.950.000 ευρώ ομόλογα της ΕΚΤ και άλλα 434.500.000 ευρώ των κεντρικών τραπεζών που επιβαρύνονται με επιτόκιο 6%. Στις 22 Οκτωβρίου λήγουν 1,45 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και άλλα 561.869.732 ευρώ των κεντρικών τραπεζών, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,5%.

Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει περί τα 2,7 δισ. ευρώ σε κεντρικές τράπεζες και άλλα περίπου 8,3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εκ των οποίων 996.000.000 ευρώ και 4,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως πρέπει να πληρωθούν φέτος. Πρόκειται για παλιά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εξαιρέθηκαν από το PSI του 2012.

Το Ταμείο προβλέπει αιματηρά υπερπλεονάσματα έως το 2022

Ενας ολέθριος συνδυασμός φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που προκαλεί τα «αιματηρά πλεονάσματα» φέρνει την Ελλάδα στην 7η θέση μεταξύ των 35 αναπτυγμένων οικονομικά κρατών που έχουν την υψηλότερη αναλογία εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι οι ασήκωτες επιβαρύνσεις που προκαλούν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα χαράτσια αυξήθηκαν από το 48,3% του ΑΕΠ το 2017 στο 49% του ΑΕΠ το 2018.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις δαπάνες, όπου η Ελλάδα με 48,6% το 2018, έναντι 47,3% του 2017, βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Πρόκειται, όπως συμφωνούν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, για τη χειρότερη μορφή λιτότητας που στραγγίζει την οικονομία και τους πολίτες και καθηλώνει την ανάπτυξη, αφού, παρά την όποια δυναμική, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις εξακολουθούν να φορτώνονται στις πλάτες τους νέα βάρη.
Υπό το πρίσμα αυτών των τρομακτικών μεγεθών σε συνθήκες υπερφορολόγησης η κυβέρνηση μπόρεσε να επιτύχει το 2018 για τρίτη συνεχή χρονιά υπερπλεόνασμα, όσο κι αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διατείνεται ότι η επίτευξη αυτού του στόχου -στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%- «είναι ατύχημα».

Το Ταμείο διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις του για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου της Ελλάδας: πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια (σύμφωνα με τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας) στο 3% το 2023 και στο 2,8% το 2024. Παράλληλα, υπολογίζει πως την τρέχουσα πενταετία η Ελλάδα θα μειώσει αθροιστικά το χρέος της κατά 31% του ΑΕΠ.

Γ.Χ

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα