ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ… ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Novartis φέρνει (;) πιο κοντά τις εκλογέςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Aν ανατρέξει κανείς στη νεότερη Ιστορία μας, θα διαπιστώσει ότι τα καλοκαίρια δεν είναι ανέφελη περίοδος, εις πείσμαν του αείμνηστου Ουμπέρτο Εκο που υποστήριζε αξιωματικά ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Υπάρχουν και… παραϋπάρχουν. Το καλοκαίρι του 1965 ζήσαμε τη λεγόμενη αποστασία. Το καλοκαίρι του 1974 το πραξικόπημα στην Κύπρο, τον εθνικό ακρωτηριασμό και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Το καλοκαίρι του 1993 στα θερινά τμήματα της Βουλής προετοιμάστηκε η πτώση της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Αποστασία από την ανάποδη. Το καλοκαίρι του 1996 «έφυγε» ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το καλοκαίρι του 1996 δολοφονήθηκαν ο Ισαάκ και ο Σολωμού στα Στροβίλια. Το καλοκαίρι του 2005 έπεσε το κυπριακό αεροσκάφος Ηλιος στο Γραμματικό Αττικής. Λίγο προτού αρχίσει το καλοκαίρι του 2006 έπεσε το μαχητικό με τον ήρωα πιλότο μας Ηλιάκη στο Αιγαίο. Το καλοκαίρι του 2007 ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα και την Ηλεία. Το καλοκαίρι του 2011 ψηφίστηκε εν μέσω θυέλλης το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, υπέβαλε για ώρες την παραίτησή του ο Παπανδρέου και το κίνημα των «Αγανακτισμένων» φούντωσε. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάς διεξήγαγε δημοψήφισμα και βρέθηκε «φάτσα» με την ασύντακτη χρεοκοπία παρ’ ολίγον εκτός ευρώ. Το καλοκαίρι του 2017 σημείωσε έκρηξη το προσφυγικό ρεύμα στις ακτές του Αιγαίου. Το καλοκαίρι του 2018 ξέσπασε η δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι με απολογισμό 100 νεκρούς.

Οπως μου έλεγε προσφάτως ένας γκουρού της διπλωματίας, «δεν περνά καλά ο Ελληνισμός τα καλοκαίρια, αγαπητέ μου! Πάντα κάτι συμβαίνει». Πράγματι. Με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2004, όταν όλα μάς πήγαν δεξιά -Euro, Ολυμπιάδα, εκλογή Ελλάδος ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-, σχεδόν όλα τα καλοκαίρια επιφυλάσσουν εκπλήξεις στις κυβερνήσεις. Προς τι η αναδρομή; Να σας πω! Πέραν του μύθου ότι αρκετοί πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης ζητούν και τη γνώμη… αστρολόγων προτού προκηρύξουν εκλογές, η ουσία είναι πως ένας πολιτικός ηγέτης συνυπολογίζει και το απρόοπτο, όταν ζυγίζει τις αποφάσεις του. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια παράμετρος που εξετάζει ο πρωθυπουργός. Αν και σας έχω μεταφέρει με πιστότητα αυτό που εκπέμπουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αυτή την εποχή -πως επιθυμούν αδιαπραγμάτευτα εκλογές τον Οκτώβριο-, εντούτοις παραμένω στη θέση που διατύπωσα πρώτη φορά στο Kontra Channel στον Αιμίλιο Λιάτσο ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 θα έχουν τελειώσει όλα.

Η θέση μου αυτή ενισχύεται από όσα μαθαίνουμε στο παρασκήνιο για τη Νovartis. Από τη στιγμή που τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος για τμήμα του παλαιού πολιτικού κόσμου, είναι λίαν απίθανο να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη η κυβέρνηση. Και, όπως εκτιμούμε, δεν είναι απίθανη η εκτίμηση για εκλογές στις 2 Ιουνίου, μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε άλλωστε στους πρέσβεις της Ε.Ε. χθες υπαινικτικά ότι οι ευρωεκλογές «είναι ο πρώτος γύρος».

Μετά τον Ιούνιο δεν έχει κάτι να περιμένει ο κ. Τσίπρας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον προειδοποιεί ότι η οικονομία δεν αντέχει παραπάνω από το φθινόπωρο. Ευκαιρία σαν τις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου για να ενώσει πάνω από την κάλπη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών τις βάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομά του τόσο προφανή δεν θα έχει ο Τσίπρας στο μέλλον. Πειρασμό για να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ όπως το σχεδιάζει με επιμέλεια δεν θα έχει άλλη, επίσης. Οπότε, με κεντρικό δήθεν αφήγημα «έλυσα το Σκοπιανό, έδιωξα το ΔΝΤ, σας έβγαλα από τα Μνημόνια, προσέχω τάχα τους αδυνάμους», με διαχωριστική γραμμή μεταξύ παλαιού και νέου πολιτικού κόσμου τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων και τη Novartis και με όπλο την καλλιέργεια φόβου για τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της Ν.Δ., θα προσπαθήσει να μειώσει την ήττα του.

Εχουν γνώσιν οι φύλακες, βεβαίως. Αλλά επειδή αυτοί οι άνθρωποι γλυκάθηκαν από την καρέκλα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα για να μην αιφνιδιαστούμε. Αν και οι ίδιοι κάνουν κάθε μέρα ό,τι περνά από το χέρι τους για να χάσουν πολύ -ακόμη και καταδιώκοντας ενενηντάχρονες στις λαϊκές, τόσο… φιλολαϊκοί είναι-, απαιτείται επαγρύπνηση. Δεν θα παραδώσουν αμαχητί την εξουσία. Αρα, δεν θα είναι απλό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα