Δασικοί χάρτες: «Στον αέρα» αγροί 3.500.000 στρεμμάτων

Στον αέρα βρίσκονται περισσότερα από 3.500.000 στρέμματα, που αποτελούν δασωμένους αγρούς.

Οι εκτάσεις αυτές αποτυπώνονται στο 51% των κυρωμένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα και τίθενται πρακτικά εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής, καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μετεγγραφεί.

Αυτό υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός και του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών Νίκος Χλύκας.

Σημείωσαν ότι έχει δημιουργηθεί επίσης πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, όπως και με τις οικιστικές πυκνώσεις μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματική την εξαίρεσή τους από τους δασικούς χάρτες.
Στάθηκαν ακόμη στην αυστηρότερη αντιμετώπιση από τη νομοθεσία των δασωμένων αγρών σε σχέση με τους εκχερσωμένους αγρούς.

Οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του ΤΕΕ και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου προανήγγειλαν πρωτοβουλίες με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αναδεικνύονται με τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο κατά τρόπο οριστικό και αποτελεσματικό, εφόσον η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει.