Μεγάλη Τρίτη ψηφίζονται οι 120 δόσεις

Ο «δεκάλογος» για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα προβλέπει «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσειςΕντός Απριλίου αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις (με στόχο να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη), όπως έκανε γνωστό από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Πολύ σύντομα, δε, σύμφωνα με την ίδια, θα ακολουθήσει και η ρύθμιση για τα χρέη προς την Εφορία.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι από άποψη τεχνικής επεξεργασίας να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο εντός Απριλίου. Είναι μια ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα δώσει πολύ μεγάλη ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Μια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής και -αυτό είναι το καινοτόμο στοιχείο- κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, ενώ στη συνέχεια αυτή η νέα μειωμένη οφειλή θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ» σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου για το σχετικό νομοσχέδιο, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Οι 10 βασικοί άξονες της ρύθμισης που έχουν οριστικοποιηθεί και αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, αγρότες, τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα Ταμεία, αλλά και όσους αμείβονταν με μπλοκάκι, είναι οι εξής:

1 για όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια,

2 η ρύθμιση θα αφορά και χρέη της περιόδου 2017-2018, αλλά σε αυτά δεν θα υπάρξει επανυπολογισμός και θα μπορεί κάποιος να τα εντάξει στη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλει οπωσδήποτε τις φετινές ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα από Ιανουάριο του 2019 έως Μάρτιο του 2019, 

3 θα υπάρχει διπλό «κούρεμα» χρεών, και στη βασική οφειλή και στις προσαυξήσεις, 

4 η κατώτατη δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, 

5 για τους αγρότες η κατώτατη δόση θα είναι 30 ευρώ, 

6 ο επανυπολογισμός της οφειλής και το «κούρεμα» χρεών θα συνεπάγονται ανάλογη μείωση της σύνταξης,

7 για τον λόγο αυτόν, ο οφειλέτης θα επιλέγει, αν το θέλει, να μπει στη ρύθμιση ακόμη και χωρίς επανυπολογισμό, προκειμένου να έχει αυξημένη σύνταξη, 

8 θα υπάρχει πιθανότατα και η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές για το χρονικό διάστημα πριν από το 2002,

9 το «κούρεμα» των προσαυξήσεων για το χρονικό διάστημα 2002-2016 θα είναι κατά 85% για όλους και όχι έως 85%, ενώ η ετήσια προσαύξηση των δόσεων για όσους είναι εκπρόθεσμοι θα είναι 5%, 

10 θα παραμείνει το όριο χρεών των 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, και, όταν κάποιος δεν το ρυθμίζει, δεν θα μπορεί να λάβει τη σύνταξή του.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα