Ο Ισημερινός «έκαψε» τον «μίστερ WikiLeaks»!

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από Βρετανούς μετά την άρση ασύλου τουΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Σάλος έχει ξεσπάσει από τη σύλληψη του συνιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ χθες στο Λονδίνο, ο οποίος εδώ και εφτά χρόνια ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, κάνοντας χρήση του ασύλου που του είχε χορηγηθεί από την κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Φήμες για την αναμενόμενη σύλληψή του κυκλοφορούσαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την άρση του ασύλου του από τον Ισημερινό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Λενίν Μορένο, η αφαίρεση του ασύλου έγινε μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων από πλευράς Ασάνζ.

Ο 47χρονος χάκερ και ακτιβιστής συνελήφθη χθες το μεσημέρι από ομάδα Βρετανών αστυνομικών, οι οποίοι μπήκαν στην πρεσβεία του Ισημερινού, μετά την άρση του ασύλου. Οι εικόνες του χλομού και ατημέλητου, με κατάλευκα μαλλιά και γένια, Ασάνζ να σύρεται στην κυριολεξία από την αστυνομική ομάδα εκτός πρεσβείας και να τοποθετείται διά της βίας σε βαν της αστυνομίας έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Δήλωσε αθώος

Μετά την απομάκρυνσή του από την πρεσβεία οι Αρχές μετέφεραν τον Αυστραλό ακτιβιστή στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012, έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό. Ο Ασάνζ δήλωσε ότι είναι αθώος. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι φυλάκιση 12 μηνών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η σύλληψη του Ασάνζ έγινε και κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και έναν χρόνο τού έχουν ασκήσει δίωξη για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών. Το γεγονός αυτό φέρνει τον Ασάνζ ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να παρουσιάσουν το σχετικό αίτημα έως τις 12 Ιουνίου.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του» δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του, Τζένιφερ Ρόμπινσον, μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον του δικαστηρίου.

Ποιος είναι ο πιο διάσημος χάκερ στον πλανήτη!

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής μας. Ο 47χρονος Αυστραλός ιδρυτής των WikiLeaks το 2006 είχε συνταράξει με τις αποκαλύψεις του κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς δημοσιοποιούσε απόρρητα έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό που προκαλούσαν τεράστιες αντιδράσεις.

Το 2010, με τη βοήθεια μιας αναλύτριας του αμερικανικού στρατού, της Τσέλσι Μάνιγκ, άρχισε να δημοσιεύει σειρά απόρρητων εγγράφων και βίντεο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τα οποία αποκάλυπταν δολοφονίες πολιτών και δημοσιογράφων, καθώς και την κακοποίηση κρατουμένων από αμερικανικές και άλλες δυνάμεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Γκουαντάναμο κ.α. Η Μάνιγκ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξης. Στο μεταξύ, ο Ασάνζ βρέθηκε υπόλογος απέναντι στη Δικαιοσύνη, όχι για τα WikiLeaks, αλλά ως κατηγορούμενος για βιασμό στη Σουηδία. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες προκειμένου να «σωπάσουν» τα WikiLeaks.

Τελικά, ο ακτιβιστής βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια, κατά τα οποία συνέχισε τις αποκαλύψεις του. Κορυφαία στιγμή ήταν το 2016, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όταν τα WikiLeaks είχαν δημοσιεύσει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα των Δημοκρατικών, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τόσο το κόμμα όσο και τη Χίλαρι Κλίντον.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα