Ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις φοιτητικές εκλογές

Η ΔΑΠ πρώτη για 33η χρονιά! Νικητής όμως είναι η αποχή, μια και η συμμετοχή έχει πέσει στο 50%Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Η κάλπη των φοιτητικών εκλογών μίλησε και έστειλε ποικίλα μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες. Αρκεί τα πολιτικά κόμματα, οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις και ευρύτερα η κοινωνία να τα αποκωδικοποιήσουν σωστά. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΚΣ, που εκδίδουν αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας, ομονοούν στο ότι η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη για 33η χρονιά αναδείχθηκε νικήτρια των εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δύο παρατάξεις, στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ έρχεται πρώτη και ακολουθεί η ΠΚΣ. Πάντως, η διαιωνισμένη ασυνεννοησία των παρατάξεων σε έναν κοινό τρόπο εξαγωγής αποτελεσμάτων, όπως φαίνεται από τις διαφορές στα ποσοστά, έχει απαξιώσει το κύρος των φοιτητικών εκλογών ως θεσμού. Αναλυτικότερα, στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ έρχεται πρώτη (με 50,04% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 40,56% σύμφωνα με την ΠΚΣ) και δεύτερη η ΠΚΣ, με ποσοστό πάνω από 20% (20,34% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 23,29% σύμφωνα με την ΠΚΣ). Ακολουθούν η ΠΑΣΠ (10,94% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 11,71%, σύμφωνα με την ΠΚΣ) και η ΕΑΑΚ (8,61% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 6,43% σύμφωνα με την ΠΚΣ). Σε χαμηλό ποσοστό, κοντά στο 1%, το ΜΠΛΟΚΟ (1,09% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 1,36% σύμφωνα με την ΠΚΣ).

Στα ΤΕΙ η ΔΑΠ έρχεται επίσης πρώτη (62,58% με στοιχεία της ΔΑΠ, 43,85% με στοιχεία της ΠΚΣ), με δεύτερη την ΠΑΣΠ (15,43% με στοιχεία της ΔΑΠ, 26,48% με στοιχεία της ΠΚΣ) και τρίτη την ΠΚΣ (12,64% με στοιχεία της ΔΑΠ, 20,89% με στοιχεία της ΠΚΣ). Ακολουθούν ΜΠΛΟΚΟ (0,35% με στοιχεία της ΔΑΠ, 1,53% με στοιχεία της ΠΚΣ) και ΕΑΑΚ (0, 62% με στοιχεία της ΔΑΠ, 1,13% με στοιχεία της ΠΚΣ).

Καμία διείσδυση

Αίσθηση προκαλεί η εκλογική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια. Η φοιτητική παράταξή του, το ΜΠΛΟΚΟ, κατέγραψε μόλις 1% στα πανεπιστήμια και 0,3% στα ΤΕΙ, μένοντας πίσω ακόμα και από τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια. Βέβαια, παραδοσιακά οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του Συνασπισμού δεν είχαν παρά ελάχιστη διείσδυση στον χώρο των πανεπιστημίων, εν πολλοίς εξαιτίας της απορρόφησης των προσκείμενων φοιτητών από τα σχήματα της ΕΑΑΚ.

Τα αριθμητικά δεδομένα δίνουν αρκετή τροφή για εξαγωγή και ποιοτικών συμπερασμάτων. Ως διαδικασία οι φοιτητικές εκλογές έχουν απαξιωθεί πλήρως. Παρά την αναιμική αύξηση της συμμετοχής φέτος, όπως ισχυρίζονται οι νεολαίες, σε δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στο Πάντειο, δεν έγιναν οι εκλογές.

Μέσα σε μία δεκαετία η συμμετοχή των φοιτητών έχει μειωθεί κατά 50% και αυτό θα έπρεπε να θορυβήσει το πολιτικό και το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που μετά το πανεπιστήμιο θα κληθούν να γίνουν ενεργοί και δραστήριοι πολίτες, άρα και να ψηφίσουν σε λίγους μήνες στις εθνικές εκλογές, γυρνούν την πλάτη τους σε μια εκλογική διαδικασία που είναι το θεμέλιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα