Ο (γνωστός) Τόμσεν επιμένει σε μείωση του αφορολογήτου

Μπήκαν οι βάσεις για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Πρόκειται για 3,9 δισ. € από τα 9,7 δισ. της υπόλοιπης οφειλής στο ΤαμείοΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τις βάσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ έθεσαν ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το Ταμείο συγκατατίθεται μεν, αλλά με τον αδιόρθωτο διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν να ξεκαθαρίζει κοφτά ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει σταθερά στην απάνθρωπη γραμμή της λιτότητας και να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολoγήτου και των συντάξεων.

Η εξόφληση αφορά ένα ποσό 3,9 δισ. ευρώ της τρέχουσας διετίας (2019-2020) από τα 9,7 δισ. της υπόλοιπης οφειλής προς το Ταμείο, τα οποία έχουν υψηλό επιτόκιο (5,13%) και επιβαρύνουν υπέρμετρα την οικονομία, σε μια περίοδο που η χώρα έχει την ευχέρεια να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές. Με την πρόωρη αποπληρωμή, την οποία σε πρώτη φάση αποδέχονται τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM):

• Μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξοικονομεί ετησίως τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ από τόκους.

• Απομακρύνεται ο συναλλαγματικός/επιτοκιακός κίνδυνος που ενέχουν τα συγκεκριμένα δάνεια, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δανείζει σε ειδική πιστωτική μονάδα που προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός καλαθιού νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γιεν και η στερλίνα.

• Βελτιώνονται περαιτέρω οι όροι δανεισμού και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές.
Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, χωρίς ιδιαίτερη σπουδή, σχεδιάζει την τρίτη κατά σειρά έξοδο στις αγορές έως τις αρχές Μαΐου, σε μια άκρως ευνοϊκή συγκυρία. Οι αρνητικές ή ασύμφορες αποδόσεις ισχυρών ομολόγων, όπως τα γερμανικά, καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικούς τους ελληνικούς τίτλους, των οποίων οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών στο 2,19% – χαμηλότερα από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Τούτων λεχθέντων, οι διαθέσιμες επιλογές είναι:

• Νέο τριετές ομόλογο, με δυνητικό επιτόκιο περί το 1,8%-1,9%. Οι επενδυτές «καίγονται» για τριετή τίτλο, επειδή συνδυάζει την απουσία ρίσκου με υψηλή για τα δεδομένα της ευρωζώνης απόδοση.

• Επανέκδοση του περσινού επταετούς ή νέο επταετές ομόλογο με τις ίδιες προοπτικές.
Η τρίτη έξοδος θα ολοκληρώσει πολύ νωρίς και με επιτυχία, όπως αναγνωρίζεται, τον φετινό κύκλο δανεισμού του Δημοσίου, ο οποίος θα κλείσει στις 26 Απριλίου, όταν ο οίκος Standard & Poors αναβαθμίσει, όπως αναμένεται, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch). Το εγχείρημα της πρόωρης αποπληρωμής είναι σύνθετη οικονομικά και πολιτικά υπόθεση, τόσο επειδή προϋποθέτει τη συγκατάθεση του ESM όσο και την ικανοποίηση της αξίωσης του Βερολίνου να μην αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, για όσο καιρό τουλάχιστον διαρκεί η ενισχυμένη εποπτεία.

Το «δεδικασμένο» της Πορτογαλίας, η οποία αποπλήρωσε κατά προτεραιότητα τα δάνεια του ΔΝΤ, ενισχύει το ελληνικό αίτημα, το οποίο στήριξε χθες υπό προϋποθέσεις ο «παλιόφιλος» Τόμσεν, όπως είχε κάνει μία ημέρα νωρίτερα και ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα