«Τρικλοποδιές» και για τις 120 δόσεις

Φόβοι ότι οι τροϊκανοί θα βάλουν εμπόδια στη ρύθμιση όπως και στην περίπτωση με την προστασία της πρώτης κατοικίαςΗ έντονη δημοσιότητα που έχει λάβει τις τελευταίες μέρες το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία και τις Εφορίες με 120 δόσεις φέρεται ότι έχει προκαλέσει την ενόχληση των δανειστών. Ο,τι, δηλαδή, είχε συμβεί και με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, όπου άλλο νομοσχέδιο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και άλλο τελικά ψηφίστηκε, έπειτα από την παρέμβαση των δανειστών!

Οι «θεσμοί» δεν έχουν προς το παρόν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για την εν λόγω ρύθμιση. Υπάρχει, επίσης, η γενικότερη αίσθηση ανησυχίας για παροχές ή για αναστροφή των συμφωνηθέντων. Χθες η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο προωθούμενο νομοσχέδιο, που προβλέπει ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 100% στις εργοδοτικές εισφορές.

Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τα εξής:
• Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών. Προσοχή όμως: Αφορά μόνο την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειονότητα όσων επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Θα υπάρχει, βέβαια, και σημαντική μείωση της μελλοντικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
• Μειώνονται οι προσαυξήσεις κατά 85%. Η μείωση αφορά και τα χρέη της περιόδου 2002-2016.
• Ρυθμίζεται η εναπομείνασα οφειλή σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.
• Για τους αγρότες η δόση θα είναι 30 ευρώ, ενώ πιθανότατα δεν θα ενταχθούν στη διαδικασία του επανυπολογισμού λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που ίσχυε στο παρελθόν για τις εισφορές.
• Τέλος, όσον αφορά τα χρέη των εργοδοτών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει την εφάπαξ αποπληρωμή, τότε η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα ανέρχεται στο 100%. Και σε αυτή την περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση υπολογίζεται να οριστεί στα 50 ευρώ, με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2018.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα