Οι 91 σελίδες του πορίσματος που «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο

Οι καταθέσεις για τη μίζα των 200.000 ευρώ, την εύνοια στα φάρμακα της Novartis και τη διαφημιστική εταιρία που λειτουργούσε σαν «πλυντήριο» μαύρου χρήματοςΣτον αστερισμό του σκανδάλου της Novartis, αλλά και των «κυβερνητικών σκανδάλων» τύπου Πετσίτης και Ξεπαπαδέα ζει η χώρα. Με απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων και εν όψει της σειράς εκλογικών αναμετρήσεων, οι διαφορετικές πολιτικές προτάσεις πηγαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αφού αμφότεροι ποντάρουν στην ηθική φθορά του αντιπάλου, ευελπιστώντας κυρίως στην ψήφο των αναποφάσιστων. Από τη μία, κυριαρχεί το μείζον σκάνδαλο της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, με πολιτικούς, μάρτυρες, στελέχη της Novartis και υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας να συνθέτουν τα κομμάτια του δυσεπίλυτου παζλ. 

Εκείνος που έμελλε να βρεθεί πρώτος αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη είναι ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. Η διαβίβαση της συμπληρωματικής δικογραφίας του πολύκροτου σκανδάλου στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες που «καίνε» τον ίδιο, εκκινεί αυτομάτως τις διαδικασίες που θα καταλήξουν στην ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Το αίτημα για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ώστε να καταθέσει για το αδίκημα της δωροδοκίας θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Στη συνεδρίαση της επιτροπής θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω υπομνήματος και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.

Αρχικά, την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, την Παρασκευή, τη σκυτάλη θα πάρει η Ολομέλεια. Εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση, ύστερα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Είναι προφανές ότι η βουλευτική ασυλία του θα αρθεί, εφόσον, ως γνωστόν, και ο κ. Λοβερδος θα συναινέσει στην άρση της, αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, όπως και κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ., αν και το κόμμα εμφανίζεται έως τώρα διχασμένο. Μετά την Παρασκευή, και εκτός απροόπτου, ο κ. Λοβέρδος θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα για ανωμοτί κατάθεση για το αδίκημα της δωροδοκίας. Από εκεί και πέρα, ο εισαγγελέας θα κρίνει αν θα ασκήσει δίωξη ή αν θα αρχειοθετήσει την υπόθεση.

Το διαβιβαστικό

Οι 91 σελίδες του διαβιβαστικού που συνόδευσε τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικές ως προς τον λόγο που η Εισαγγελία ζητά από τον κ. Λοβέρδο να καταθέσει για το αδίκημα της δωροδοκίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνoνται σειρά καταθέσεων για το πώς λειτουργούσε το μαύρο ταμείο της Novartis, το αποκαλούμενο και «Αγιο Δισκοπότηρο», σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, αλλά και άλλο υλικό, όπως e-mails, ενημερωτικά σημειώματα και τιμολόγια, και μάλιστα εικονικά.

«Την επίμαχη περίοδο ο τότε υπουργός Υγείας συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Novartis, και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας αυτής, ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ, κατά παράβαση των καθηκόντων του» αναφέρει επί λέξει το διαβιβαστικό για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Κομβική είναι η μαρτυρία που δόθηκε επωνύμως από άνθρωπο που φέρεται ότι γνωρίζει πολλά για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.

Πρόκειται για τη μαρτυρία του Νίκου Μανία, του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, που φέρεται ότι αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο στις επαφές με τις αρμόδιες επιτροπές και το υπουργείο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης με λεφτά, τα οποία μοίραζε, ενώ έδωσε… στην ψύχρα και τον Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτοντας ότι επί υπουργίας του ευνοήθηκαν τα φάρμακα diovan και gylenyα, αλλά και ότι ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Δημήτρης Μπαλασόπουλος παραλάμβανε τα δελτία τιμών και τα διαπραγματευόταν με τις φαρμακευτικές. Στην κατάθεσή του υποστηρίζει μάλιστα ότι είχε βρεθεί με τον δημοσιογράφο και κουμπάρο του κ. Λοβέρδου, Νίκο Χασαπόπουλο και ότι του είχε προτείνει να αγοράσει το λογισμικό σύστημα τιμολόγησης.

Ξεχωρίζουν ακόμη οι γλαφυρές περιγραφές των δύο μαρτύρων με κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», που περιγράφουν σειρά περιστατικών με δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας, αλλά και τις στενές επαφές που ο ίδιος διατηρούσε με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Η μάρτυρας Κελέση υποστήριξε πως «ο Φρουζής χρημάτισε τον Λοβέρδο με ικανά χρηματικά ποσά προκειμένου να αποζημιώσουν για το φάρμακο gilenya. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου» , ενώ πρόσθεσε πως «ο Φρουζής μού είχε πει πως ο Λοβέρδος θέλει τη βαλίτσα με τα χρήματα για το φάρμακο gilenya, ο Φρουζής παρήγγειλε να δοθούν τα χρήματα στον Λοβέρδο μέσω της εταιρίας Prestige».

Oσο για τον μάρτυρα Σαράφη, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η διαφημιστική εταιρία Ιατρικές Εξελίξεις του Μανώλη Βουλκίδη λειτουργούσε σαν «πλυντήριο», προμηθεύοντας εικονικά τιμολόγια, συνολικού ύψους πάνω από 50.000 ευρώ. Ο ίδιος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως οι δημοσιογράφοι Νίκος Χασαπόπουλος και Ελενα Φυντανίδου σύστησαν κατόπιν εντολής της Novartis τη διαφημιστική εταιρία Prestige, που έλαβε από τη Novartis έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων.

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα

Καθ’ όλα προετοιμασμένος για την κατάθεσή του στους εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν εναντίον του το ενδεχόμενο της παθητικής δωροδοκίας εμφανίζεται πάντως ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος, αν μη τι άλλο, είχε λάβει γνώση εδώ και εβδομάδες για τις επικείμενες εξελίξεις, που άλλωστε ήταν κοινό μυστικό στα πολιτικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία.

«Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου. Θα τους αντιμετωπίσω πρόσωπο με πρόσωπο» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας, ισχυριζόμενος λίγο πολύ ότι δεν γνώριζε καν για την ύπαρξη τόσο του πάλαι ποτέ κραταιού άντρα της Novartis όσο και του νέου μάρτυρα που κατέθεσε εναντίον του. «Τον Φρουζή τον αγνοούσα ως όνομα, ως πρόσωπο και ως οτιδήποτε άλλο» μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012, μέχρι το τέλος δηλαδή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως «δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε τηλέφωνο ούτε e-mail». «Μου ήταν απολύτως άγνωστος» υποστήριξε και για τον Νίκο Μανία, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ήταν συνεργάτης του, αλλά ότι ήταν εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος.

Φήμες για κατηγορίες σε «βαρύ» όνομα

Την ίδια ώρα, θέμα ημερών φαίνεται πως είναι να υπάρξουν και νέες εξελίξεις στην υπόθεση. Μπορεί έως τώρα η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να ζήτησε την άρση της ασυλίας μόνο του κ. Λοβέρδου, ωστόσο η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για ακόμη πέντε πολιτικά πρόσωπα: τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εντός των επόμενων ημερών η Δικαιοσύνη θα στραφεί κατά ακόμη ενός -τουλάχιστον- προσώπου, ενώ για τους περισσότερους από τους παραπάνω η υπόθεση θα μπει στο αρχείο. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν και η κυβέρνηση επιχείρησε πράγματι μια «κλιμακωτή» εξέλιξη της υπόθεσης, τότε αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης, ακόμη πιο σκληρός, καθώς το όνομα που θα κατηγορηθεί θα είναι «βαρύ».

Κακοποιοί και σκευωροί για ΚΙΝ.ΑΛ. και Ν.Δ.

Τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος και το Κίνημα Αλλαγής όσο και η Νέα Δημοκρατία πολιτικοποιούν τις δικαστικές εξελίξεις, μιλώντας για σκευωρία και για δήθεν σκάνδαλο, το οποίο «ξεφούσκωσε», όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε συνομιλίες τους. Κάνουν δε λόγο για πολιτικές διώξεις που πέφτουν στο κενό από τη στιγμή που δεν έχουν βρεθεί χρηματικά ποσά.
Πράγματι, αν και οι μάρτυρες καταθέτουν για τον κ. Λοβέρδο ότι χρηματίστηκε, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί χρήμα.
Από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι δεν αρκούν οι καταθέσεις των μαρτύρων, αλλά χρειάζονται πιο απτές αποδείξεις. Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για πανικό, συνιστώντας της να περιμένει την κρίση της Δικαιοσύνης.
Αυτή ακριβώς η διαφορετική… οπτική, κατά το δοκούν, και ανάλογα με το ίδιον συμφέρον, φυσικά, είναι που πολώνει ολοένα και περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο στον δρόμο προς τις κάλπες πολιτικό κλίμα.
Οι μεν μιλούν για καραμπινάτο και αναγνωρισμένο από τους πάντες σκάνδαλο, που κόστισε δισεκατομμύρια, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν πού πήγαν τα χρήματα για τη δημόσια υγεία, οι δε μιλούν για σκευωρία, καταγγέλλοντας ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis έχει στόχο να μειώσει τη δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.

Οι αρθροσκοπήσεις του Σαλμά

Η αντιπολίτευση προσθέτει πως διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μαζί με την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου θα συζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μάριου Σαλμά για τη γνωστή υπόθεση των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων.
Ο ίδιος κατηγορείται ότι μεθόδευσε την υπερκοστολόγηση των αρθροσκοπήσεων που πραγματοποιούνταν σε διαγνωστικό κέντρο συγγενικών του προσώπων (με τη βοήθεια μιας υπουργικής απόφασης του Μάκη Βορίδη), με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ, και κατ’ επέκταση το Δημόσιο, με μισό εκατομμύριο ευρώ.
Και ενώ ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, κυβερνητικοί βουλευτές ψιθυρίζουν ότι «τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως ζόρικα για τον Σαλμά» και πως η δικογραφία εναντίον του είναι πολύ «δεμένη».

Πετσίτης-gate εντός των ημερών

Και ενώ ο πρωθυπουργός περιμένει με ανυπομονησία να δει τον αντίκτυπο που θα έχει η υπόθεση Novartis στις όχι ιδιαιτέρως ευνοϊκές για τον ίδιο δημοσκοπήσεις, δίνοντας τα ρέστα του όχι στην πολιτική πρόταση, αλλά στην… ηθική διάσταση, σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η αντιπολίτευση, ποντάροντας, μεταξύ άλλων, στο Πετσίτης-gate, όπως αποκαλείται από την ίδια. Εντός των ημερών, ίσως ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για την ακρόαση της Αννας Ζαΐρη, αντιεισαγγελέως, για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται να κληθούν στη συνέχεια όχι μόνο ο Θεόδωρος Κιτσάκος της ΔΕΠΑ, αλλά και ο ίδιος ο Μανώλης Πετσίτης. Νέος γύρος σκανδαλολογίας προ των πυλών, λοιπόν, με την πόλωση να αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα