Μια απίστευτη ιστορία αυθαιρεσίας στο βασίλειο της Μυκόνου

Το κτίριο των 211,15 τ.μ., που χτίστηκε με άδεια για οικία που δεν ήταν ακριβώς άδεια, μετατράπηκε σε κατασκευή 987,68 τ.μ. που διεκδίκησε ακόμη και ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ως ξενοδοχειακή μονάδαΑπό τη
Μαρία Παναγιώτου

Σκηνικό ανομίας με πολεοδομικές παραβάσεις που ξεπερνούν κάθε λογική αλλά και φαντασία κατέγραψαν επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη Μύκονο. Μόλις λίγες μέρες μετά την είδηση πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησε έφοδο στο νησί των ανέμων, με την κωδική ονομασία «Μπετόν Αρμέ», για ελέγχους σε επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών, όπου εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις, η «κυριακάτικη δημοκρατία» φέρνει στο φως μια απίστευτη ιστορία που δείχνει τον παράτυπο ή ακόμη και παράνομο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πολεοδομικές και άλλες Αρχές στις Κυκλάδες, υπό την καθοδήγηση μηχανικών, προς όφελος, βεβαίως, ιδιωτών.

Η Ειρήνη Εκίζανα, προϊσταμένη επιθεωρήτρια και ο Γιώργος Χρόνης, επιθεωρητής – ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, σε έκθεσή τους την οποία η «κυριακάτικη δημοκρατία» έχει στην κατοχή της, αποτυπώνουν τα συμπεράσματα που εξήγαγαν ύστερα από άρτια και ενδελεχή έρευνα που διενήργησαν για την υπόθεση μιας και μόνο οικοδομής, στη θέση «Αγ. Ιωάννης Διακόφτης» της Μυκόνου.

Επειδή όσα διαπίστωσαν είναι πραγματικά πρωτοφανή, οι επιθεωρητές προτείνουν -μεταξύ άλλων- η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (ΥΔΟΜ) να προβεί σε ελέγχους για διάφορα ζητήματα σε όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στην περιοχή.

■ Μία άδεια που δεν ήταν ακριβώς… άδεια

Το 2001 ο Ματθαίος Αποστόλου, εργολάβος και επικεφαλής «της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας» -όπως διαφημίζεται στο διαδίκτυο- της Μυκόνου έως το 2015, χρονιά κατά την οποία παρέδωσε την εταιρία στον γιο του Σπύρο, καταθέτει αίτηση για οικοδομική άδεια, για την «ανέγερση δύο διώροφων οικοδομών με υπόγειο και γκαράζ» στην εκτός σχεδίου περιοχή «Κάτω Διακόφτης» Μυκόνου. Για την ανέγερση, δηλαδή, κατοικιών σε οικόπεδο που ανήκε στον ίδιο και στη σύζυγό του.

Εκδίδεται άδεια με τετραετή ισχύ το 2002. Εν έτει 2019 οι επιθεωρητές θα διαπιστώσουν πως ο φάκελος που κατατέθηκε προς έγκριση πριν από 17 χρόνια ήταν κάπως… ανεπαρκής. Για παράδειγμα, «η υποβληθείσα πράξη χαρακτηρισμού της Δασικής Υπηρεσίας Σύρου δεν είχε τελεσιδικήσει» και δεν υπήρχε η απαιτούμενη «έγκριση»της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως για την έκδοση της άδειας κατοικίας «συνολικού εμβαδού κάλυψης 211,15 τ.μ.» (κρατήστε τα τετραγωνικά μέτρα) η ΚΑ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε συμφωνήσει, με την προϋπόθεση ότι «οι εκσκαφές θα γίνουν υπό την επίβλεψη του φύλακα αρχαιοτήτων», καθώς ο Δήμος Μυκόνου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ σε κοντινή απόσταση από την ιδιοκτησία του κ. Αποστόλου σώζονται δύο θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι.

Καμία κύρωση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν κλήθηκε ποτέ. Από την άλλη, ούτε οι εκσκαφές θα διακοπούν ποτέ, όπως προβλέπει ο νόμος, ούτε οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που απορρέουν από αυτόν. Και όλα αυτά ενώ οι εργασίες θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου σε επιφάνεια κάλυψης… 987,68 τ.μ. (!).

Η αρχική άδεια αναθεωρείται το 2007 για τέσσερα επιπλέον χρόνια και το 2011 «επ’ αόριστον». Μάλιστα, ο φάκελος της τελευταίας αναθεώρησης έχει χαθεί, γι’ αυτό και οι επιθεωρητές καλούνται σήμερα να υποθέσουν πως όλες οι εργασίες ήταν σύμφωνες με την αρχική άδεια. Αλλιώς, εικάζουν πως οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα είχαν προβεί στις διαδικασίες που προβλέπονταν για τα αυθαίρετα, αφού δεν ήταν ακόμη σε ισχύ ο νόμος 4014/2011 περί ρύθμισης αυθαιρέτων. Αλλά ποιος ξέρει…

Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν, ακόμη, πως το κυρίως κτίριο που προβλεπόταν από την αρχική άδεια κατασκευάστηκε έως το 2006. Εν συνεχεία, όμως, ένα μεγάλο μέρος «του φέροντος οργανισμού προκύπτει ότι εκτελέστηκε το 2014», επομένως μετά τον νόμο περί ρύθμισης αυθαιρέτων του 2011. Το 2018, πάντως, ο Ματθαίος Αποστόλου θα υποβάλει αίτηση αναθεώρησης της αρχικής άδειας για διάφορες προσθήκες, όπως για να κατασκευαστούν πισίνες, ενώ ήδη είχε πραγματοποιήσει εργασίες καθ’ υπέρβαση της αρχικής…

■ Δήλωσε κι εσύ ένα ξενοδοχείο, μπορείς!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε επί μακρόν τις πολεοδομικές παραβάσεις που καταγράφονται στην έκθεση, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το 2009 ο κ. Αποστόλου υποβάλλει αίτηση προς την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Σύρου, βαφτίζοντας τις οικίες που δεν είχαν καν ολοκληρωθεί… ξενοδοχείο, με το όνομα «Delian Ode Suites», εκμεταλλευόμενος νόμο του υπουργείου Τουρισμού -εκείνης της χρονιάς- περί λειτουργικής τακτοποίησης για προϋπάρχοντα ξενοδοχεία που είχαν κλείσει και επιθυμούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν. Στην αίτηση, μάλιστα, περιλαμβάνεται και Τεχνική Εκθεση πολιτικού μηχανικού, με την οποία βεβαιώνει πως επρόκειτο για «ξενοδοχειακή μονάδα τύπου τριών αστέρων».
Δεν κατατίθενται, όμως, και πάλι διάφορα απαραίτητα έγγραφα, όπως η απαιτούμενη βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σχετικά με τη νομική μορφή της επιχείρησης. Κι όμως, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Σύρου οι ελλείψεις αυτές δεν επισημαίνονται.

Χρησιμοποιούσαν πιστοποιητικό πυροπροστασίας για επιχείρηση από την… Πάρο!

Υπάρχει και ακόμη καλύτερο: Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που κατατίθεται στην ΠΥΤ Σύρου δεν είναι ούτε το πρωτότυπο ούτε θεωρημένο αντίγραφο, ενώ ο διοικητής που το υπέγραψε δεν υπηρετούσε καν στην Πυροσβεστική Σύρου τη συγκεκριμένη περίοδο. Η ΠΥΤ Σύρου, ωστόσο, θα χορηγήσει στον Ματθαίο Αποστόλου Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Αργότερα θα διαπιστωθεί πως το πιστοποιητικό πυροπροστασίας είχε εκδοθεί για άλλη επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια, που βρίσκεται στην Πάρο (!).

Οταν το γεγονός αποκαλύπτεται, ο Αποστόλου κάνει αίτηση για ακύρωση του Σήματος Λειτουργίας. Η ΠΥΤ Σύρου θα ξεχάσει και πάλι να επιβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο για την «υποβολή ανακριβών στοιχείων». Οι επιθεωρητές ανακαλύπτουν ακόμη πως έως σήμερα το ακίνητο έχει μόνο εργοταξιακή παροχή ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με την αρμόδια ΔΟΥ Μυκόνου, ο Ματθαίος Αποστόλου δεν προέβη ποτέ σε δήλωση έναρξης ατομικής επιχείρησης. Αρα για ποιο ξενοδοχείο μιλάμε…

Το 2015 ο Ματθαίος Αποστόλου αιτείται και πάλι την αλλαγή χρήσης του σε ξενοδοχείο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, το οποίο απορρίπτει το αίτημά του. Επανέρχεται, όμως, στα τέλη του 2017 με το ίδιο αίτημα, υποβάλλοντας Τεχνική Εκθεση πολιτικού μηχανικού, στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρεται πως οι ιδιοκτήτες το 2003 είχαν μετατρέψει τα υπόγεια της οικοδομής σε διαμερίσματα, καθ’ υπέρβαση της αρχικής άδειας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, γι’ αυτό και ζητούν την αλλαγή χρήσης για να ενταχθούν και στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

Το Σ.Α. αρνείται το συγκεκριμένο αίτημα. Για την ιστορία, αξίζει να πούμε πως το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι μόνο για γεωργικές αποθήκες, αντλητικές εγκαταστάσεις, υδατοδεξαμενές και φρεάτια, ενώ το οικόπεδο εμπίπτει εκτός των ορίων της κυανής γραμμής, όπου έως το 2005 απαγορευόταν η ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων. Το 2018, όμως, εγκρίνεται από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) άδεια αποπεράτωσης εργασιών αυθαίρετων κατασκευών. Σήμερα, ύστερα από καταγγελίες και παρεμβάσεις κάποιοι από τους αυθαίρετους χώρους έχουν κατεδαφιστεί, η υπόθεση βρίσκεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς, έχει εκδοθεί προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της νέας άδειας δόμησης, ενώ η έκθεση των επιθεωρητών έχει παραπεμφθεί στην Εισαγγελία και διενεργείται προανάκριση. Ο γιος του κ. Αποστόλου, πάντως, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χρήστου Βερώνη, ένας από τους στόχους του οποίου είναι και η πάταξη της διαφθοράς. Αναρωτιόμαστε αν γνωρίζει την έκθεση των επιθεωρητών.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα