Δικαίωση της ELFE για τις οφειλές στη ΔΕΠΑ!

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση πληρώνει με καταχρηστικούς όρους χρέος, το ύψος του οποίου δεν έχει εκκαθαριστείΔικαίωση της ELFE (που είναι και ιδιοκτήτρια του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων), η οποία κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κατά της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση 2184/2019 που εξέδωσε στις 10 Απριλίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ELFE εξακολουθεί να πληρώνει με καταχρηστικούς όρους προς τη ΔΕΠΑ ένα χρέος το ύψος του οποίου ακόμα και σήμερα δεν έχει εκκαθαριστεί!

Με τη συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το περιβόητο «σκάνδαλο ELFE – ΔΕΠΑ», καθώς το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το ύψος της οφειλής που έχει η βιομηχανία λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ δεν είναι ούτε σήμερα ξεκάθαρο από πλευράς της τελευταίας, ενώ ουδέποτε έχει υπολογιστεί με ακρίβεια και διαφάνεια.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «είναι χαρακτηριστικό ότι στη με γενικό αριθμό κατάθεσης 590.989 / 31.10.2017 αγωγή της η καθ’ ης (σ.σ.: η ΔΕΠΑ) προσδιορίζει τις αξιώσεις της σε 86.640.079,75 ευρώ, ενώ σήμερα τις αναβιβάζει σε 128.000.000 ευρώ, ήτοι με βάση όσα η ίδια η καθ’ ης συνομολογεί το χρέος φαίνεται να αυξήθηκε σε 17 μήνες κατά περίπου 50% χωρίς να μεσολαβούν νέες χρεώσεις»!

Παράνομος εκτοκισμός

Από τις παραδοχές της ίδιας δικαστικής απόφασης προκύπτει ότι οι χρηματικές καταβολές οι οποίες γίνονταν τακτικά και ανελλιπώς από την ELFE προς τη ΔΕΠΑ καταλογίζονταν από τη ΔΕΠΑ αυθαίρετα και αντισυμβατικά. Προκύπτει, επίσης, ότι το φερόμενο χρέος έχει επιβαρυνθεί με παράνομο εκτοκισμό (προσωμοιάζοντα με τοκογλυφικά κριτήρια…) με αποτέλεσμα το ύψος της οφειλής να φαίνεται διογκωμένο αυθαίρετα, αντισυμβατικά και κατά τούτο να είναι πλήρως αμφισβητήσιμο. Επιπλέον η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΠΑ και η σχέση εξάρτησης της ELFE με τη ΔΕΠΑ ήταν ο λόγος που εξαναγκάστηκε η ELFE στην αναγνώριση του ύψους της οφειλής χωρίς διαπραγμάτευση, όπως αποδεικνύεται και από το σκεπτικό της απόφασης.

Στην ουσία η βιομηχανία λιπασμάτων αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την οφειλή προκειμένου να συνεχιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου και να μη σταματήσει η λειτουργία της. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απαξίωση του εξοπλισμού της και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, όπως επισημαίνεται και στην απόφαση.

Σημειώνεται ότι η ELFE εκτός από το γεγονός ότι επιβαρύνεται με ένα χρέος αγνώστου ύψους, το οποίο εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί, αναγκάζεται και να προπληρώνει επίσης την εβδομαδιαία κατανάλωση του φυσικού αερίου. Το δικαστήριο έκρινε τον τρόπο πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές καθ’ όλα νόμιμο, κάτι το οποίο βροντοφώναζε η ELFE, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν άκουγε τη διοίκηση της βιομηχανίας, έχοντας άνευ πραγματικού λόγου πολιτικοποιήσει την υπόθεση. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου, πάντως, στην ELFE δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι για τη θετική οριστική κρίση των δικαστηρίων στη διαμάχη με τη ΔΕΠΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ELFE αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα σε μια δύσκολη περιοχή, την ανατολική Μακεδονία, η οποία δίνει πνοή ζωής σε πάνω από 3.000 οικογένειες. Και βέβαια παραμένει επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί σε ιδιωτικά ελληνικά χέρια, γιατί είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός της αγροτικής οικονομίας!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα