Κρήτη: Εγκαίνια του Πάρκου Γκαγκάριν με Κουντουρά - Γιουρτσίχιν

Κοσμοναύτες «προσγειώθηκαν» στην Κρήτη!

Η Μεγαλόνησος δεν απέκτησε ξαφνικά κοσμοδρόμιο, αλλά φιλοξενεί Ρώσους εν ενεργεία κοσμοναύτες που πραγματοποιούν μέρος του προγράμματος αποκατάστασης, μετά τη διαστημική πτήση, στην Κρήτη. Μάλιστα, η παρουσία των Αντόν Σκάπλεροφ, Ολεγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ συνδυάστηκε με τα εγκαίνια πάρκου στο Ηράκλειο που φέρει το όνομα του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο Διάστημα, του Γιούρι Γκαγκάριν. Σημειώνεται ότι στον χώρο έχει τοποθετηθεί ήδη από το 2016 χάλκινη προτομή του διάσημου κοσμοναύτη.Επικεφαλής της ρωσικής αποστολής ήταν ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος). Επίσης συμμετείχε ο δρ Μιχαήλ Ποτάποφ, μέλος του τότε Σώματος Κοσμοναυτών της Σ. Ενωσης και ειδικός γιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Το πάρκο κατασκευάστηκε με δωρεά του τουριστικού οργανισμού TEZTOUR Hellas και στην τελετή παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της εταιρίας Δημήτρης Χαριτίδης. Μετά την τελετή των εγκαινίων, η υπουργός Τουρισμού και ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν φύτεψαν στον χώρο του πάρκου μια ελιά, συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εδραίωση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρία.

Οι καλές καιρικές συνθήκες και η παρουσία των Ρώσων κοσμοναυτών ήταν ιδανικοί πόλοι έλξης για χιλιάδες κατοίκους του Ηρακλείου. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Πάρκο Γκαγκάριν προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή και να δει από κοντά τους κοσμοναύτες. Η επίσκεψή τους στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας γίνεται με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρίας.