Τα επόμενα βήματα για τα δάνεια του ΔΝΤ!

Ετοιμάζεται επίσημο αίτημα προς τον ESM για μερική αποπληρωμή του (ακριβού) χρέους μετά το τετ α τετ Λαγκάρντ – ΤσακαλώτουΤην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση μέσω επίσημου αιτήματος που θα καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). 

Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Ελληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον. Η πρόταση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, την οποία παρουσίασε η «κυριακάτικη δημοκρατία», προβλέπει το Δημόσιο να προεξοφλήσει στο Ταμείο τα 3,9 δισ. που λήγουν από σήμερα έως το 2020 και επιβαρύνονται με πανάκριβο επιτόκιο, ύψους 5,13%. Υπενθυμίζεται ότι από τη… λυπητερή του ΔΝΤ έχουν απομείνει προς εξόφληση συνολικά 9,7 δισ. ευρώ.

Οπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη. Μάλιστα, τόνισε πως η κυρία Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Η διαδικασία

Σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, στον ESM και στο Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών, για παράδειγμα της Γερμανίας. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχτούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, εκτός από θέματα οικονομίας, συζητούν και για… κινηματογράφο! Αυτό δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου γελώντας. «Πρώτα από όλα έχουμε πολύ καλή και οικεία σχέση με τον Ευκλείδη. Τον ρώτησα πώς τα πάει κατά την άποψή του η ελληνική οικονομία, πώς αποδίδουν οι δημοσιονομικές πολιτικές και για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Στη συνέχεια η κυρία Λαγκάρντ είπε: «Είχαμε μία ωραία συζήτηση για την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία», γελώντας με νόημα, καθώς ήταν προφανές ότι αναφερόταν στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά, που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη συναντηθεί με τη σύζυγο του Κώστα Γαβρά, με την οποία μίλησε για τον ρόλο της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον σκηνοθέτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα