ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρα 15.04.2019

➥ «Αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την ελληνική Ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του ελληνικού λαού.

➥»Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Ελληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό».

➥ Οχι, τα παραπάνω δεν είναι αποσπάσματα από επιστολές διαμαρτυρίας ποντιακών οργανώσεων για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Καιρίδη, που αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

➥ Οι δύο εναρκτήριες παράγραφοι της στήλης είναι αποσπάσματα από επιστολή που έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα (στις αρχές Νοεμβρίου του 2015) 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όταν ζητούσαν την αποπομπή του Νίκου Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας μετά τις δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων.

➥ Στην περίπτωση του Φίλη είχαν απόλυτο δίκιο. Ελπίζουμε και τώρα να συνυπογράψουν επιστολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να ζητούν το ίδιο, αποπομπή από το ευρωψηφοδέλτιο, για τον έτερο αμφισβητία της ποντιακής γενοκτονίας Δημήτρη Καιρίδη.

➥ Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν αναγνωρίζεται ανάλογα με το κόμμα στο οποίο βρίσκεται κάποιος. Το αίμα είναι αίμα και ο πόνος είναι πόνος, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι αρνητές των γενοκτονιών μας από τους Τούρκους δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή του τόπου.

➥ Είναι, πάντως, θλιβερό να διαπιστώνεις ότι η τουρκική νομενκλατούρα είναι λιγότερο ανθελληνική από μερίδα ελληνόφωνων μυαλοφυγόδικων…

➥ Προσολωμικοί ποιητές είναι, σε γενικές γραμμές, οι ποιητές της περιόδου από τα μέσα του 18ου ως την πρώτη εικοσαετία του 19ου αι. Αυτό που άφησαν πίσω τους είναι ένα λησμονημένο (για τους περισσότερους) «σεντούκι» της γραμματείας του έθνους γεμάτο πνευματικούς θησαυρούς.➥ Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές των ελληνικών γραμμάτων. Αδιάψευστοι μάρτυρες γι΄ αυτό είναι τα δεκάδες έργα που φέρουν την υπογραφή του. Στο εξαιρετικό βιβλίο του «Οι Προσολωμικοί» (εκδόσεις Πελασγός) ο Γ. Πετρόπουλος παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό στιχουργούς όπως ο Αντώνιος Μαρτέλος, ο Νικόλαος Κουτούζης, ο Θωμάς Δανελάκης κ.ά. Αξίζει να το διαβάσετε!

π