Κόλαση στην Παναγία των Παρισίων! Παγκόσμιο σοκ

Παγκόσμιος θρήνος! Εγινε στάχτη ο ναός- σύμβολο. Για γαλλική «11η Σεπτεμβρίου» έκαναν λόγο όσοι έζησαν την καταστροφήΠανικός επικράτησε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα, όταν μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, με τις εικόνες από το γεγονός να κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για την «11η Σεπτεμβρίου» του Παρισιού και την καταστροφή να είναι τόσο μεγάλη που υπήρχαν φόβοι ότι ο ναός δύσκολα μπορούσε να σωθεί! Αν και τις πρώτες πρωινές ώρες τα διεθνή μέσα μετέδιδαν πως οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν τον «σκελετό» του ναού.

Ενα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψωνόταν από τον πιο εμβληματικό ναό της Γαλλίας, ενώ οι φλόγες έγλειφαν τη στέγη και ξεπηδούσαν από τα δύο κωδωνοστάσια κατακαίγοντας 850 χρόνια ιστορίας – και απειλώντας σημαντικά έργα τέχνης.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, άμεσα απομακρύνθηκε ο κόσμος από την περιοχή, ενώ ενδεχομένως η πυρκαγιά να συνδέεται με «ατύχημα» κατά τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν εντός του καθεδρικού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του ναού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη. Πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο εντυπωσιακό βέλος της εκκλησίας, που είναι η κορυφή του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε, ενώ αργότερα ακολούθησε και η πλήρης κατάρρευση της στέγης του ναού, το χτίσιμο του οποίου ξεκίνησε το 1163 μ.Χ.

Μεγάλο σοκ

Χιλιάδες Γάλλοι αλλά και τουρίστες παρακολουθούσαν από απόσταση τις φλόγες να καταστρέφουν τον καθεδρικό, στον οποίο στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1804, αλλά και την τιτάνια προσπάθεια περίπου 400 πυροσβεστών να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματίες, την ώρα που η εισαγγελία του Παρισιού ξεκινούσε έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι η φωτιά «μπορεί να ήταν εσκεμμένη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην περιοχή, ενώ λίγο νωρίτερα στο twitter ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο διάγγελμά του προς το έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων». «Εντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Οπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας» ανέφερε στο tweet του.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ. «Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Τη συμπαράστασή της στον γαλλικό λαό και «τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών που δίνουν μάχη με την τρομακτική πυρκαγιά» εξέφρασε η Τερέζα Μέι.

Για «καταστροφή για την παγκόσμια κληρονομιά», που «μας θλίβει βαθιά», έκανε λόγο ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον γαλλικό λαό». Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε με tweet τη φρίκη του. «Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς τη γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να τη σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα» έγραψε.

Υπενθυμίζεται ότι για τους καθολικούς χθες ήταν Μεγάλη Δευτέρα, καθώς φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα