Νίκησαν τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Με εξάσκηση σε προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας οι ασθενείς ξαναβρήκαν τον έλεγχο των μυών και την ισορροπία τουςΜέσα σε μόλις έξι εβδομάδες κατάφεραν επιστήμονες από το University of Utah να επαναφέρουν τον έλεγχο των μυών και την ισορροπία σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον χάρη σε μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας. 

Αν και το δείγμα της μελέτης ήταν περιορισμένο (μόλις δέκα ασθενείς), τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τη συσκευή για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος των έξι εβδομάδων οι συμμετέχοντες περπατούσαν και έστριβαν χωρίς να χάνουν την ισορροπία τους και χωρίς να πέφτουν.

Μέσα στο εικονικό περιβάλλον οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να τρέξουν και να περπατήσουν, να κινηθούν σε κυλιόμενο τάπητα, ακόμη και να πηδήξουν πάνω από εικονικά εμπόδια! H προβολή των εμποδίων τα οποία έπρεπε να υπερπηδήσουν και του ορίζοντα προς τον οποίο έπρεπε να τρέξουν γινόταν πάνω σε έναν ημικυκλικό τοίχο που έμοιαζε με σπηλιά.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν να κάνουν τις εργασίες πάνω σε έναν πολύ φαρδύ διάδρομο – για λόγους ασφαλείας ήταν δεμένοι ώστε να μην μπορούν να πέσουν. Ολες αυτές οι δοκιμασίες βοήθησαν, όπως αποδείχθηκε, τους παρκινσονικούς ασθενείς να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των μυών τους, αποτρέποντας την επιδείνωση της νόσου.

Αλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου, εκτός από τη σημαντική αποτελεσματικότητά της, ήταν ότι είναι πολύ ευχάριστη: «Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την εμπειρία και τη θεώρησαν ιδιαιτέρως διασκεδαστική. Τους άρεσε να προπονούνται και να ξεπερνούν τις διαρκείς προκλήσεις, χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να πέσουν» τόνισε ο K. Bo Foreman, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι όλη αυτή η δοκιμασία πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα ασφαλές για τους ασθενείς περιβάλλον.

Η σημασία της άσκησης στην πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου του Πάρκινσον έχει επιβεβαιωθεί από δεκάδες μελέτες, η συγκεκριμένη μέθοδος ωστόσο που εξασφαλίζει ότι η άσκηση, το εισιτήριο για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη της νόσου και την πρόληψη των πτώσεων, γίνεται με τρόπο ιδιαίτερα διασκεδαστικό, μοιάζει πολλά υποσχόμενη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα