«Μητέρα των δικών» για την καταβολή αναδρομικών

Την Παρασκευή στο ακροατήριο η υπόθεση- πιλότος συνταξιούχου στον οποίο πρωτόδικα είχε επιδικαστεί συνολικό ποσό 11.184 ευρώΑπό τον
Νάσο Χατζητσάκο

Μια κρίσιμη δικαστική «μάχη», μια δίκη «πιλότος» για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι από τις παράνομες περικοπές και την κατάργηση των δώρων με τους νόμους του ’12, οι οποίοι έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα διεξαχθεί στις 19 Απριλίου.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στην αίθουσα του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, θα εκδικαστεί η έφεση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία ο εβδομηντάχρονος Οδ. Τσολογιάννης δικαιώθηκε να λάβει αναδρομικά 11.184 ευρώ.
Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης δήλωσε στη «δημοκρατία» ότι «αυτή τη φορά δεν είναι δυνατόν να δοθεί νέα αναβολή, ακόμη και εάν οι νομικοί εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ το ζητήσουν από την έδρα».

Πρώτη αναβολή

Ο λόγος, σύμφωνα με τον εβδομηντάχρονο συνταξιούχο, είναι το γεγονός ότι οι δικηγόροι των δύο φορέων ήδη ζήτησαν και πήραν αναβολή της δίκης την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, οπότε και είχε αρχικά οριστεί η διεξαγωγή της. Στον κ. Τσολογιάννη το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2018, αποφάνθηκε ότι δικαιούται να του επιστραφούν συνολικά 11.184 ευρώ από τις παράνομες περικοπές στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (6.689 από τον ΕΦΚΑ, 4.445 ευρώ από το ΕΤΕΑΕΠ και περίπου 50 ευρώ για ηθική βλάβη, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και τις 23 Ιουλίου 2015). Ο συνταξιούχος αρχικά είχε προσφύγει δικαστικά το 2013. Στη συνέχεια προέβη σε νέα προσφυγή το 2015.

Δεδομένου ότι μια νέα αναβολή της διοίκησης στο Εφετείο φαντάζει αδύνατη, οι νομικοί εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξουν ότι -κατά περίπτωση- ορθώς (!) εφαρμόστηκαν οι περικοπές των νόμων του 2012. Στην έφεση του ΕΤΕΑΕΠ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι περικοπές των ανωτέρω νόμων δεν θίγουν ουσιωδώς την αξιοπρεπή διαβίωσή του και ως εκ τούτου είναι, εν προκειμένω, συνταγματικές».

Οποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, θα καθαρογραφεί και θα γνωστοποιηθεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι έξω από το δικαστήριο την Παρασκευή το πρωί, με πρωτοβουλία του συνταξιουχικού κινήματος «Η συσπείρωση», θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα