«Αγώνας στο όνομα του πολιτισμού»!

Το μήνυμα του Παυλόπουλου για τη μάχη που δίνει η χώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη»Την ανάγκη επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «μεγάλο και δίκαιο αγώνα με παγκόσμιες διαστάσεις, ήτοι Αγώνα για την αποκατάσταση του, αναμφισβητήτως, πιο εμβληματικού Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Παρθενώνα».

Οχι μόνο για μας

«Και κατά τούτο», όπως είπε, «ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, αφορά τον πολιτισμό, εν γένει, δοθέντος ότι κατ’ αποτέλεσμα η δικαίωσή του θα είναι έμπρακτη επιβεβαίωση της έννοιας του πολιτισμού ως κορυφαίου επιτεύγματος του ανθρώπινου πνεύματος».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε: «Ο αγώνας για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ήδη μακρύς και αδιάλειπτος, αφού ουσιαστικά άρχισε λίγο μετά τη συντέλεση του ιερόσυλου εγκλήματος του Ελγιν. Εγκλήματος “διαρκούς”, το οποίο συντελέσθηκε όταν ο λόρδος Ελγιν, πρεσβευτής από το 1799 της Μεγάλης Βρετανίας στην τότε “Υψηλή Πύλη” στην Κωνσταντινούπολη, το συνέλαβε και το εκτέλεσε μεταξύ 1801 και 1804. Ηταν τότε που διέπραξε την απάτη της ειδεχθούς σύλησης του Μνημείου του Παρθενώνα και τη συνακόλουθη πολιτισμική τυμβωρυχία, επικαλούμενος δήθεν “ανασκαφικές δραστηριότητες” μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. Και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το έγκλημά του μεταφέροντας – και μάλιστα υπό όρους διακινδύνευσης».

Ο αγώνας αυτός, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συνδέεται αρρήκτως με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δοθέντος ότι, κατ’ ουσίαν, πρόκειται για αίτημα της ανθρωπότητας επειδή αφορά τον πυρήνα της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Πριν απ’ όλα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν δικαιωματικώς και πολιτισμικώς στον Παρθενώνα και στα μνημεία του». Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε στον χαιρετισμό του λέγοντας ότι «η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα