Αλλαξε στο παρά πέντε ο νόμος για τον αιγιαλό

Η Παπανάτσιου, μετά τη θύελλα, απέσυρε τη ρύθμιση για την εξαίρεση κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτωνΜε σύσσωμη την αντιπολίτευση να αντιδρά με σφοδρότητα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, και την Κατερίνα Παπανάτσιου να κάνει ένα βήμα πίσω, αποσύροντας τη ρύθμιση για την εξαίρεση κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Υπό το βάρος των αιτιάσεων περί «ρουσφετιών», αλλά και των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που εξέφρασε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ψηφοφορίας δεκάδες νομοτεχνικές βελτιώσεις, αποσύροντας σειρά άρθρων που είχαν προκαλέσει τη μήνη κομμάτων και φορέων.

Μεταξύ άλλων, αποσύρθηκε η επίμαχη ρύθμιση με την οποία εξαιρούνταν από την κατεδάφιση, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, αν αφορούσαν «έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων ΑΠΕ».

Ακόμη, διαγράφηκε πληθώρα αναφορών για «εξαίρεση από κατεδάφιση», ενώ απεσύρθη και η πρόβλεψη σχετικά με την παραχώρηση χρήσης βραχονησίδων. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ρύθμιση για τη μείωση του τόκου υπερημερίας στις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, που θεωρήθηκε το λιγότερο άδικη για τους ιδιώτες, έμεινε άθικτη…

Οσα προβλέπει το νομοσχέδιο προκαλούν πάντως αντιδράσεις και εκτός Βουλής. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα με φακέλους και χαρτιά, επιτροπές, συμβούλια και όλα τα βήματα σε διαδικασίες έγχαρτες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς στατιστικά στοιχεία, χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό και εν τέλει χωρίς λογοδοσία και έλεγχο. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την παράκτια ζώνη ως κοινόχρηστο αγαθό και περιβαλλοντικό πόρο, αλλά τη θεωρεί αποκλειστικά οικονομικό πόρο. Οπως ανέφερε, ασχολείται ουσιαστικά με την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών, ενώ ανοίγει δίαυλο για συνεχείς μελλοντικές «τακτοποιήσεις», επιδεινώνοντας μια ήδη σοβαρά επιβαρυμένη κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα