Ενιαία παράταση προτείνει για το Κτηματολόγιο η ΠΟΜΙΔΑ

Ζητεί τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στις 30 Σεπτεμβρίου και θέτει θέμα ρύθμισης για εκτάσεις εκτός σχεδίου

Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2019 ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνοντας λόγο για δραματική άγνοια, απροθυμία ή και φοβία των ιδιοκτητών να προσέλθουν να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. 

Τονίζει ότι οι ολιγοήμερες παρατάσεις δεν επαρκούν, δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, ούτε κανείς μπορεί πλέον να τις παρακολουθήσει, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει επίσης την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών ως τη συμπλήρωση εικοσαετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω εικοσαετούς «έκτακτης χρησικτησίας».

Πέρα απ' αυτό, θεωρεί αναγκαία την άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, θεσμοθετώντας και για τα ακίνητα αυτά ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επί εκτός σχεδίου ακινήτων που οι ιδιώτες νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές που θέτει ο νόμος για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

Εργαλείο δήμευσης

«Η μη παράταση της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών και η μέχρι σήμερα μη επίλυση του ιδιοκτησιακού των εκτός σχεδίου ακινήτων παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και μετατρέπουν το Κτηματολόγιο αλλά και τους δασικούς χάρτες σε εργαλεία δήμευσης της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών σε όλη τη χώρα» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ζητά παρέμβαση και για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους πρόσφατα δασωθέντες αγρούς, η μη επίλυση του οποίου σημαίνει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, την αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών τουλάχιστον 3.500.000 στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά.

Προτείνει, τέλος, απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιώματα επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευτεί η σχετική διάταξη.