Ενδημικά και σπάνια λουλούδια από το άγιο «Περιβόλι»

Από σπάνια ενδημικά φυτά βρίθει το Περιβόλι της Παναγιάς, το Αγιον Ορος, το οποίο διαθέτει περί το 1/4 των φυτικών ειδών που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα

Ο «πλούτος» αυτός θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση με αποξηραμένα φυτά, που φέρει τον τίτλο «Ο φυτικός πλούτος της χερσονήσου του Αγίου Ορους» και θα πραγματοποιηθεί στην Αγιορειτική Εστία, στη Θεσσαλονίκη, από τις 19 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη.

Η έκθεση παρουσιάζει τον φυτικό πλούτο της χερσονήσου του Αθω, ο οποίος αποτελείται από διάφορα χλωριδικά στοιχεία, όπως μεσογειακά, βαλκανικά, ευρωπαϊκά, ευρωσιβηρικά, ανατολικά και ενδημικά, από τα οποία υπερέχουν εκείνα της ανατολικής Μεσογείου. Η χλωρίδα του Αγίου Ορους απαρτίζεται από 1.453 είδη και υποείδη φυτών, ήτοι το 1/4 περίπου των φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Μεταξύ των φυτών του Αγίου Ορους περιλαμβάνονται και 34 σπάνια ενδημικά είδη.

«Μόνο στην κορυφή του Αθω φιλοξενούνται πάνω από 15 είδη και υποείδη φυτών που απαντώνται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως είναι η Viola athoa» ανέφερε ο δρ Γεώργιος Φωτιάδης, καθηγητής Δασικής Βοτανικής στο ΤΕΙ Καρπενησίου. Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, εκτός από τη γεωγραφική απομόνωση, οι κορυφές του Αθω είναι ασβεστολιθικές και έχουν και ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, παράγοντες που συντέλεσαν ώστε η κορυφή του να αποτελέσει μια νησίδα για την εξέλιξη και τη δημιουργία νέων ειδών.

«Είναι γνωστό ότι από την κορυφή του Αθω (στα 2.030 μέτρα) το υψόμετρο κατεβαίνει απότομα και μέσα σε 3,5 χιλιόμετρα φτάνει στο επίπεδο της θάλασσας και συνεχίζει να κατεβαίνει άλλα 1.000 μέτρα μέσα σε αυτή. Στην ουσία ο Αθως και ολόκληρη η χερσόνησος εισχωρούν βαθιά στο βόρειο Αιγαίο, κοιτώντας στον Νότο τη «σκιά» του (τη Σκιάθο), δυτικά τον Ολυμπο, ανατολικά έως και την Κωνσταντινούπολη και βόρεια την περίφημη διώρυγα του Ξέρξη, που είχε ανοίξει για να περάσει τα πλοία του και να μη βρεθεί στις τρικυμίες των παρυφών του Αθω» ανέφερε ο κ. Φωτιάδης.