Στου… Ξανθού την πόρτα

Σε άλλον πλανήτη ο υπ. Υγείας! Βλέπει κλειστές μόνον 56 κλίνες ΜΕΘ (είναι πάνω από 100) και προσλήψεις γιατρώνΑπό τη
Ρίτα Μελά

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού αναδεικνύουν οι απαντήσεις που έδωσε -ή απέφυγε να δώσει- ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.

Στο καυτό πρόβλημα με τις ελλείψεις κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η απάντηση του κ. Ξανθού ήταν «έχουμε μόνο 56 κενές». Ομως η πραγματικότητα, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, είναι ότι δεν λειτουργούν πάνω από 100 λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι ανάγκες για κλίνες είναι πολύ περισσότερες! Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα νοσοκομεία που έκλεισαν θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κάποια από αυτά θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για αποσυγχώνευση κλινικών και εργαστηρίων.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι οριακοί και «παρά τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο στις δαπάνες των νοσοκομείων, ο προϋπολογισμός τους είναι κατά 65.000.000 λιγότερος» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ. Ο υπουργός δεν είχε απάντηση και στην ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 1.700 αποχωρήσεις γιατρών στο τέλος του έτους (700 συνταξιοδοτήσεις το 2018 και το 2019, αριθμός που δεν έχει αναπληρωθεί, καθώς και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί). Ωστόσο ανέφερε ότι το 2017 και το 2018 προκηρύχθηκαν 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί οι 1.800 – «κάτι που δεν έχει φανεί στα νοσοκομεία», όπως εκτιμά η ΕΙΝΑΠ. Επιπλέον όσον αφορά τις προσλήψεις ο υπουργός επανέλαβε ότι θα προκηρυχθούν επιπλέον 940 θέσεις, οι 380 στην Αττική.

Ακόμα ένα στοιχείο που αποκαλύπτει την κατάρρευση του ΕΣΥ είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές, γιατί οι γιατροί συνεχίζουν να μεταναστεύουν. Ανησυχητικό είναι και το δεδομένο των 1.000 επικουρικών γιατρών. Οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500, των οποίων ανανεώθηκε για έναν χρόνο η θητεία, θα απολυθούν στο τέλος του 2019. «Εκτοτε όσα νοσοκομεία έχουν την οικονομική δυνατότητα από τα έσοδά τους θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους επικουρικούς».

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη χορήγηση πιστοποιητικών αναπηρικής σύνταξης από τα ΚΕΠΑ. Υπήρξε δέσμευση για την απλοποίηση της διαδικασίας ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα