ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ

Ερασιτεχνισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα των επενδύσεων

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Ηκυβέρνηση αυτή έως την τελευταία ημέρα συνεχίζει να κινείται με γνώμονά της την προχειρότητα και τον μικροκομματισμό. Αντί να σχεδιάζει με σοβαρότητα και εξίσου να νομοθετεί, αναλώνεται σε παιχνίδια και διακανονισμούς που αφορούν τον μικρόκοσμό της.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις». Εκεί επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη, ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες.

Διότι δεν μπορεί την ώρα που ζητούμενο είναι η ανάπτυξη για τη δημιουργία πλούτου και νέων θέσεων εργασίας η κυβέρνηση να λειτουργεί με λογικές ΣΥΡΙΖΑ· την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αντί να μειώνονται, αυξάνονται, ξεπερνώντας πλέον τα 2,1 δισ. ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει, να συνεχίζουν τους αδιέξοδους πειραματισμούς. Σε σχέση με τον δείκτη που μετρά την αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ σε σχέση με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται στην 23η θέση. Οχι μόνο δεν εκμεταλλευόμαστε τους πόρους και τα μέσα που μας δίνει η Ε.Ε. για την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να την καθηλώσει, τόσο με την τεράστια φορολόγηση όσο και με τις ιδεοληψίες της γύρω από το επιχειρείν.

Σίγουρα η χώρα μας χρειάζεται μια ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, όχι όμως με την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που τη νομοθετεί η κυβέρνηση και κυρίως έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Από την πρότασή της λείπει ένα σαφές οργανόγραμμα, λείπουν οι ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα άτομα τα οποία θα επανδρώσουν τις θέσεις Δ.Σ. και διευθυντικών στελεχών, οι ευθύνες των στελεχών των διευθυντικών θέσεων, μια σαφής περιγραφή συνεργασίας της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας με τα υφιστάμενα συστημικά και μη τραπεζικά ιδρύματα.

Αντ’ αυτών, δημιουργούν ένα παντοδύναμο Δ.Σ. που ορίζεται με αμφίβολα κριτήρια, το οποίο θα καθορίζει τα πάντα, δεσμεύοντας και τις επόμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι δεν θα αποφύγουμε να εργαλειοποιηθεί αυτός ο νεοσύστατος οργανισμός στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ που μας έχει μάθει έως σήμερα: ρουσφέτια, κομματικές τοποθετήσεις, εξυπηρετήσεις ημετέρων.

Ομως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα δικαίωμα να ναρκοθετεί την ανάπτυξη και να υποθηκεύει με αυτόν τον τρόπο το μέλλον των Ελλήνων.

*Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων