Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ

Οι συνδιαλλαγές, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και η ευκαιρία εκπροσώπησης από ανθρώπους της κοινωνίας

Από τον 
Γιάννη Κουριαννίδη*

Στο άρθρο μου της περασμένης Τετάρτης αναφερόμουν στις πρακτικές κάποιων δημοσκοπικών εταιριών που δεν συνάδουν με το δικαίωμα στην ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση που πρέπει να απολαμβάνει ο πολίτης μιας δημοκρατικής χώρας. Δυστυχώς, φαίνεται πως αυτό το δικαίωμα δεν προασπίζεται ούτε από φορείς και πρόσωπα που το επικαλούνται αποζητώντας τη νομιμοποίησή τους διά της ψήφου του ελληνικού λαού.

Η πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μεταξύ άλλων προβλέπει και αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων θεσπίζοντας την απλή αναλογική στην εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αποτελεί ένα βήμα προς την καλλιέργεια ενός πολιτικού πολιτισμού, που τόσο έχει ανάγκη η δημοκρατία μας.

Πράγματι, για να διοικηθεί την επομένη των εκλογών ένας δήμος ή μια περιφέρεια, στην οποία ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, αντίστοιχα, δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρξουν συζήτηση, σύγκλιση απόψεων, υιοθέτηση των όποιων θετικών προτάσεων και απόψεων της αντιπολίτευσης και γενικά μια καλοπροαίρετη προσπάθεια συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Κάπου εδώ, όμως, φαίνεται πως τελειώνει το ιδεατό και αρχίζει η σκληρή πραγματικότητα. Οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες των δημοκρατικών αξιών, όσοι δηλαδή με τη δημόσια παρουσία και την πολιτεία τους οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα αυτό στον πολίτη διαμορφώνοντας και καλλιεργώντας παράλληλα την ανάλογη πολιτική παιδεία και νοοτροπία, είναι αυτοί που ακυρώνουν στην πράξη όλα αυτά. Οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και θεσμοθέτησαν εργαλεία δυνάμει ανέλιξης της πολιτικής συμπεριφοράς είναι οι ίδιοι που τα μεταλλάσσουν σε εργαλεία μιας άθλιας πολιτικής συναλλαγής, που ξεκίνησε ήδη πριν από την ημερομηνία των εκλογών και αναμένεται να κορυφωθεί αμέσως μετά από αυτήν. Σήμερα οι πολίτες γίνονται μάρτυρες:

Της εμφάνισης υποψηφιοτήτων που λειτουργούν ως «λαγοί» των κομματικών επιλογών, τάχα ως «αντάρτες» της επίσημης κομματικής στήριξης. Σκοπός τους είναι να εγκλωβίσουν την ψήφο τους σε υποτιθέμενους «ανεξάρτητους» υποψηφίους, οι οποίοι την επομένη των εκλογών θα κεφαλαιοποιήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια αντιδημαρχία ή αντιπεριφέρεια ή κάποιες έμμισθες διοικητικές θέσεις.

Προσπάθειας υφαρπαγής των υποψηφίων από πραγματικά ανεξάρτητες παρατάξεις, που αποτελούν εμπόδιο στον παραπάνω σχεδιασμό, με ανέξοδη παροχολογία και ταξίματα. Είδαμε πού οδήγησε η πρακτική αυτή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, με την υπερψήφιση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών από τα συντρίμμια κάποιων κοινοβουλευτικών κομμάτων που στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Προσπάθειας απαξίωσης του πολιτικού λόγου των αντιπάλων, αποσιώπησης ή και συκοφάντησης κατά περίπτωση, δημιουργίας και πριμοδότησης κάθε είδους υποψηφιοτήτων χωρίς καμιά προοπτική εκλογής, απλώς για να «πριονίσουν» κάποιους «ενοχλητικούς» ανεξάρτητους υποψηφίους κ.λπ.

Ολα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά συνάδουν με το πνεύμα μιας αναγκαίας αλλαγής στη βάση της αντιπροσωπευτικής πυραμίδας της πολιτικής μας ζωής, δηλαδή στην αυτοδιοικητική βαθμίδα της. Αντιθέτως, συνεχίζουν να καλλιεργούν μια πολυετή παθογένεια που κατέστρεψε την πατρίδα με τη διάχυσή της σε κάθε βαθμίδα πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης, χτίζοντας ένα πελατειακό κράτος που δείχνει να ζει και να βασιλεύει εν μέσω μνημονίων και διεθνών επιτηρήσεων.

Στις επικείμενες τρεις εκλογικές διαδικασίες, οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει επιτέλους να τιμήσουν το ύψιστο δικαίωμά τους επιλέγοντας ανθρώπους που θα τους εκπροσωπήσουν, με γνώμονα τη μέχρι σήμερα συνέπειά τους σε αρχές και αξίες. Στην εποχή του διαδικτύου και της ανοιχτής πληροφόρησης είναι σχετικά εύκολο να γίνει αυτό εφικτό.

Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος προνομιακός για κάτι τέτοιο. Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής δημιουργείται πλέον μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ώστε να κατακλυστούν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με ανθρώπους από την κοινωνία και όχι με προκατασκευασμένους αξιωματούχους των κομματικών μαγειρείων. Ας την αξιοποιήσουμε…

*Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης,

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα