Λαδώθηκε ο Τσουκάτος, αλλά είναι… αθώος

Ενοχος για τις μίζες της Siemens ο «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, όμως προτάθηκε η αθώωσή τουΔιεφθαρμένος μεν, αθώος δε» ήταν η κατακλείδα της εισαγγελικής πρότασης για τον πρώην «στρατηγό της Χαριλάου Τρικούπη» Θεόδωρο Τσουκάτο και το 1.000.000 γερμανικά μάρκα που έλαβε το 1999 από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens! 

H εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, ολοκληρώνοντας χθες την εισήγησή της στην υπόθεση της «αμαρτωλής» σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, ζήτησε την ενοχή 32 κατηγορουμένων και υπήρξε «καταπέλτης» σε βάρος του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας ωστόσο να προτείνει την αθώωσή του!
Η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον Θεόδωρο Τσουκάτο, αφού περιέγραψε τη διαδρομή του 1.000.000 γερμανικών μάρκων που έφτασαν στα χέρια του, τόνισε πως «αποδείχτηκε ότι συμμετείχε στη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά δεν προέκυψε ότι δωροδόκησε εκείνος τους υπαλλήλους του ΟΤΕ»!

Το σκεπτικό

Παρά το γεγονός ότι του καταλόγισε συνεχείς επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τις οποίες εσκεμμένα απέκρυψε, καθώς και την επιλογή μιας δαιδαλώδους διαδρομής μαύρου χρήματος, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και παρένθετων προσώπων, η κυρία Σκεπαρνιά ζήτησε να κηρυχθεί αθώος για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Μάλιστα, κατά την εισαγγελέα, η μίζα που έφτασε στα χέρια του από τη Siemens δεν κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες σε όλες τις καταθέσεις τους κατά την προδικασία δεν επιβεβαίωσαν τον Τσουκάτο. Οσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ δεν είναι πιστευτά και γι’ αυτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία οι καταθέσεις τους, να ελεγχθούν για ψευδορκία» τόνισε στην αγόρευσή της, εκτιμώντας πως το πρώην στέλεχος του κόμματος επέλεξε την… εκδοχή της χορηγίας, ώστε να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον δικό του χρηματισμό καθώς και άλλων προσώπων.

«Το είπε γιατί ήταν πλημμέλημα η χορηγία στο κόμμα, που ήδη είχε παραγραφεί» τόνισε η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι «δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί πού κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο».
«Δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί πού κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο. Σίγουρα, δεν διατέθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχαν με τον Μαυρίδη δικό τους δίκτυο, δικό τους μηχανισμό για να χρηματίζουν στελέχη του οργανισμού» πρόσθεσε.

Αμεση συνέργεια

Την ίδια ώρα η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθεί ένοχο το «τραπεζικό δίδυμο» Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φάνης Λυγινός, που κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. «Εισέπραξαν bonus λόγω βελτίωσης των χαρτοφυλακίων τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Σκαρπέλης, ο οποίος φέρεται ότι έλαβε παράνομες πληρωμές ύψους 7.500.000 μάρκων.

Από την εισαγγελική μέγκενη δεν βγήκε αλώβητη ούτε η σύζυγος του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα, για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ζητώντας τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον.
Κατά την εισαγγελέα, η ζημιά του ΟΤΕ από τη σύμβαση 8002 ήταν κατά πολύ περισσότερη από τα 69.000.000 ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες, λόγω της πλημμελούς άσκησης καθηκόντων των στελεχών του, με αποτέλεσμα το αρχικό κόστος του έργου από 158 δισ. δραχμές να εκτιναχθεί στα 236 δισ. δραχμές.

Ζήτησε, τέλος, την αθώωση του πρώην προέδρου του οργανισμού Νίκου Μανεσή, για τον οποίο ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα