Ψυχρολουσία από τους δανειστές για τις 120 δόσεις

Ατακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, που χορεύει στον ρυθμό των Ευρωπαίων και αποσύρει το μέτρο μετά τις αντιρρήσεις τους

Από τον 
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώνεται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, καθώς οι λεονταρισμοί της στο θέμα των 120 δόσεων έπεσαν άδοξα στο κενό.

Το πολυαναμενόμενο από το περασμένο φθινόπωρο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως πανηγυρικά προαναγγέλθηκε, επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, προκειμένου να έχει ψηφιστεί ως τη Μ. Τρίτη, αποσύρθηκε μέχρι νεωτέρας στο «συρτάρι», καθώς το οικονομικό επιτελείο πάνω στη βιασύνη του δεν υπολόγισε τις αντιρρήσεις των δανειστών.

Η θεαματική ψυχρολουσία μάλιστα, που ακολουθεί την υποτιμητική συμμόρφωση στις υποδείξεις των Βρυξελλών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ολοκληρώθηκε σε δύο δόσεις: προηγήθηκε το άγριο «τσαλάκωμα» της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, η οποία μόλις χθες διαβεβαίωνε αγέρωχα ότι «όλα είναι έτοιμα» για τις ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία, και ακολούθησε το «όχι» στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου -που κινήθηκε πάντως σε ρεαλιστικότερες γραμμές- για τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία.

Παράταση

Ως εκ τούτου η εφαρμογή του φιλόδοξου κυβερνητικού σχεδίου, που σύμφωνα με τον κόσμο της αγοράς θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους και μη επαγγελματίες και μικρές κυρίως επιχειρήσεις, παίρνει παράταση.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το θέμα παραπέμπεται για τον Μάιο, αφού προηγουμένως οι λεπτομέρειες συζητηθούν στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά επισήμως στις 6 Μαΐου με την άφιξη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δανειστές διαμήνυσαν αυστηρά ότι «το θέμα έχει προφανείς δημοσιονομικές συνέπειες, ενώ επηρεάζει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών». Κατά συνέπεια, μια μονομερής κίνηση, χωρίς τη συναίνεσή τους, όπως κοινοποιήθηκε αρμοδίως στην Αθήνα, θα έστελνε «λάθος μηνύματα».

Οι δανειστές, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», δυστρόπησαν ακούγοντας την κυρία Αχτσιόγλου να διαβεβαιώνει «αδιαπραγμάτευτα» τα εξής:
• Για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.
• Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.
• Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή, και έκπτωση 50% αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με ενήμερες πηγές, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο ευνοεί στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ καταλογίζουν στην κυβέρνηση απόπειρα αιφνιδιασμού σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών. Στην κυβέρνηση τηρούν πλέον σιγήν ιχθύος. Τις διαθέσεις ξεκαθάρισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος παραδέχθηκε σε συνάντηση με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι η συζήτηση με τους δανειστές επί του θέματος συνεχίζεται...