Κάνουν ένα βήμα πίσω για αμφιλεγόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Διατηρούν κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές«Καρπούς» αναφορικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απέδωσε η δημόσια διαβούλευση, με τις αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές να προχωρούν σε κρίσιμες μεταβολές σε αμφιλεγόμενες διατάξεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των αλλαγών που προωθούν τα μέλη των επιτροπών που συνεδρίασαν χθες το απόγευμα είναι -μεταξύ άλλων- διατάξεις που δέχτηκαν έντονες επικρίσεις και αφορούν τα αδικήματα για τα οποία καταργείται η αυτεπάγγελτη δίωξη, την κατοχή εκρηκτικών, το αδίκημα του βιασμού, καθώς και οι ρυθμίσεις που αφορούν την εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλει έγκληση θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία τριών μηνών μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώνουν, προς αποφυγήν του κινδύνου να τιναχθούν στον αέρα δίκες που έχουν ξεκινήσει με το παλιό καθεστώς.

Την ίδια ώρα, αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών, καθώς το εν λόγω αδίκημα θα παραμείνει υπό προϋποθέσεις κακούργημα. Αντίστοιχα, σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα θα παραμείνουν κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές, έως έξι χρόνια.

Για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο ποινικό πλαίσιο για τον βιασμό, για τις οποίες υπήρξε βροχή αντιδράσεων, καθώς θεωρείται ότι περιορίζεται το εύρος της εν λόγω αξιόποινης πράξης, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές θα προχωρήσουν σε μεταβολές που θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, εν όψει και της δίκης της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προβλεφθούν ποινές που θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται για το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι επίμαχες τροποποιήσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα νέα νομοθετήματα να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα