Απίστευτη είδηση! Ανέστησαν εγκέφαλο νεκρού γουρουνιού

Οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπο να νικήσουν τον θάνατο. Πέτυχε το πείραμα.Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Να ανατάξουν μερικώς τον εγκέφαλο χοίρων, τέσσερις ολόκληρες ώρες μετά τον αποκεφαλισμό τους, κατάφεραν Αμερικανοί επιστήμονες, σε ένα επιστημονικό επίτευγμα που δείχνει πως ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να αποφευχθεί, ακόμα και να αποκατασταθεί!

Η νέα έρευνα ανατρέπει την έως σήμερα επικρατούσα άποψη ότι ο εγκεφαλικός θάνατος χωρίς παροχή οξυγόνου επέρχεται γρήγορα και μη αναστρέψιμα, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να προσφέρει στους επιστήμονες έναν νέο τρόπο για την αποκατάσταση του εγκεφάλου, π.χ. ύστερα από ένα εγκεφαλικό.

Χρησιμοποιώντας ένα υγρό πλούσιο σε οξυγόνο, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Yale πέτυχαν να εμποδίσουν τις ανεπανόρθωτες βλάβες που επέρχονται στις εγκεφαλικές κυψέλες όταν το αίμα σταματά να κυκλοφορεί, αλλά και να αποκαταστήσουν κάποιες από τις λειτουργίες των κυττάρων για έξι ολόκληρες ώρες!

Τέσσερις ώρες μετά τον θάνατό τους οι αρτηρίες του εγκεφάλου των χοίρων συνδέθηκαν με ένα εξελιγμένο μηχάνημα που ονομάστηκε «BrainEx», το οποίο διοχέτευε ρυθμικά στους εγκεφάλους (σε προσομοίωση σφυγμού) οξυγονωμένο συνθετικό αίμα.

Το συνθετικό αίμα περιείχε πλήθος θρεπτικών ουσιών και φαρμακευτικές ουσίες ικανές να επιβραδύνουν ή να αναστρέφουν τον κυτταρικό θάνατο, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να λειτουργήσουν ξανά. Το πείραμα έδειξε σαφή μείωση της νέκρωσης εγκεφαλικών κυττάρων, αποκατάσταση των αιμοφόρων αγγείων και κάποια εγκεφαλική δραστηριότητα.

Δέκα ολόκληρες ώρες μετά τον αποκεφαλισμό των ζώων οι ερευνητές εντόπισαν συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και ανταπόκριση των κυττάρων στη φαρμακευτική αγωγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εγκέφαλοι μετά την ανάταξή τους κατανάλωναν την ίδια ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει ένας κανονικός, υγιής εγκέφαλος.

Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κανένα σημάδι συναίσθησης ή αντίληψης. «Δεν πρόκειται για ζωντανούς, αλλά για κυτταρικά ενεργούς εγκεφάλους» διευκρίνισε ο καθηγητής Νέναντ Σεστάντ από το πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος ηγήθηκε της -σε κάθε περίπτωση- πρωτοποριακής έρευνας. «Αυτό που δείξαμε είναι ότι η διαδικασία του κυτταρικού θανάτου είναι μια σταδιακή διαδικασία και ότι ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες μπορούν είτε να αναβληθούν είτε να ανατραπούν» πρόσθεσε ο Σεστάντ, σημειώνοντας ότι «ο εγκεφαλικός θάνατος μπορεί να επέλθει αρκετά αργότερα από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα».

Σε ένα επόμενο βήμα η επιστημονική ομάδα θα αναζητήσει τρόπους με τους οποίους οι κυτταρικές αυτές λειτουργίες θα μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα