Πρώτη νίκη των τραπεζών για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Σοκ από τον Αρ. Πάγο λίγο πριν από την ομαδική αγωγήΜία πρώτη νίκη των τραπεζών στον «πόλεμο» με τους δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο σηματοδοτεί η απόφαση που έλαβε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο, η οποία ζητούσε να κριθεί καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση μπορεί να υιοθετεί την άποψη των τραπεζών και να αφαιρεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των δόσεών τους στην αρχική ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ, ωστόσο δεν εξαλείφει τις ελπίδες τους για ελάφρυνση ως προς τα δάνειά τους.

Αντίθετη εισήγηση

Ο εισαγγελέας στην εισήγησή του προς τους ανώτατους δικαστές είχε επικαλεστεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, ωστόσο, με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προχώρησε στην απόρριψη του αιτήματος αναίρεσης της δανειολήπτριας, η οποία ζητούσε να κριθεί ως καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ. Η απόφαση της Ολομέλειας είναι πιθανόν ενδεικτική για την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια στις 20 Μαΐου, από την οποία θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί και «ταφόπλακα» για τις ελπίδες περίπου 65.000-70.000 δανειοληπτών, που έχουν λάβει δάνεια ονομαστικής αξίας περί τα 7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κυριαρχήσει την περίοδο 2006-2009, όταν η ισοτιμία ευρώ/φράγκου ήταν ανοδική και συγκεκριμένα μεταξύ 1,55-1,65.

Καθησυχάζουν οι νομικοί: Τίποτα δεν χάθηκε ακόμη

Για «πύρρειο νίκη» των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Η 4/2016 Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, παρά το απορριπτικό διατακτικό της, απέχει πολύ από το να πει κανείς ότι κλείνει την υπόθεση των δανείων σε ελβετικά φράγκα. Πόσο δε μάλλον που η νομική σκέψη της αυτή τη στιγμή παραμένει ακόμα άγνωστη» τονίζει στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος Ιωάννης Μυταλούλης.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη απόφαση έκρινε μόνο δύο λόγους αναίρεσης, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ισχυρισμοί που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο: «Η παραπάνω απόφαση έκρινε μόνο δύο λόγους αναίρεσης και ισχυρισμούς της δανειολήπτριας που απέκρουαν τον ισχυρισμό των τραπεζών ότι η ρήτρα αποπληρωμής του δανείου δεν ελέγχεται, γιατί είναι αντιγραφή της διάταξης του άρθρου 291 ΑΚ. Εχουν προβληθεί, όμως, στις δίκες των συλλογικών αγωγών που έχουν ασκήσει οι καταναλωτικές οργανώσεις ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, Ενωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας ΚΑΙ ΙΝΚΑ ΓΟΚΕ κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων, σειρά άλλων ισχυρισμών που παρακάμπτουν την όποια δυσμενή κρίση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και οι οποίοι δεν εξετάστηκαν από αυτή». Οπως σημειώνει στη «δημοκρατία» ο κ. Μυταλούλης, «τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν γίνει δεκτοί σε δύο συλλογικές αγωγές με τις 799 και 800/2017 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

Η δίκη της 20ής Μαΐου

Καταλήγοντας, ο δικηγόρος τονίζει: «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα τελειωτικά, δεδομένου ότι ήδη εκκρεμεί αίτηση αναίρεσης των παραπάνω καταναλωτικών οργανώσεων για την υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο στον Αρειο Πάγο, όπου έχουν προβληθεί όλοι οι ισχυρισμοί που δεν κρίθηκαν από την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της συλλογικής αγωγής για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στον Αρειο Πάγο είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου.

Σπ. Μουζακίτης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα