Μόνο ο Βενιζέλος (μπράβο του) στα αποκαλυπτήρια του Μ. Αλέξανδρου

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος από τον Καμίνη, παρουσία Βενιζέλου, που ως ΥΠΠΟ το είχε δωρίσει στον δήμοΤα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου μισόν αιώνα πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί από τον δήμαρχο Αθηναίων. Το άγαλμα, ύψους 3,5 μέτρων, που δημιούργησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς και απεικονίζει τον Μεγάλο Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία να ιππεύει τον θρυλικό Βουκεφάλα, τοποθετήθηκε επάνω στο ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος.

«Σήμερα αναβαθμίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και ταυτόχρονα υλοποιούμε μία υποχρέωση που έχει αναλάβει ο δήμος εδώ και χρόνια. Εδώ, στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Ολγας, τοποθετούμε ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο Ελληνα γλύπτη Γιάννη Παππά και σήμερα, 15 χρόνια μετά τον θάνατό του, ολοκληρώνεται η μακρά πορεία του» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του. Στην τελετή παρέστησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ως υπουργός Πολιτισμού το 2001 έκανε τη δωρεά του αγάλματος στον δήμο, ο Αλέξανδρος Παππάς, πρόεδρος της επιτροπής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά – Μουσείο Μπενάκη και γιος του καλλιτέχνη, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης.

Υπενθυμίζεται ότι για 26 χρόνια το άγαλμα αποτελούσε μουσειακό έκθεμα στο εργαστήρι του αείμνηστου Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στην Αθήνα για να τοποθετηθεί. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του προκειμένου ο Μακεδόνας στρατηλάτης να λάβει τη θέση του στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη, ο οποίος απεβίωσε το 2005.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα