«Ψεύτης» εναντίον «γκαφατζή»

Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, να αναδείξει τα επανειλημμένα λάθη του Κυριάκου • Ο Μητσοτάκης έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογέςΑπό τους
Σπύρο Κάραλη – Θοδωρή Λαπαναΐτη

Με διαφορετικές προτεραιότητες ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κατεβαίνουν στη μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών δευτερευόντως στοχεύοντας το μεν κυβερνών κόμμα σε διαχειρίσιμη ήττα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση σε καθαρή νίκη, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο εκπλήξεων στις εθνικές εκλογές.

Στα λάθη του αντιπάλου αλλά και σε κάποια προβλήματα που εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κινείται στον δημόσιο χώρο στην προσπάθειά του να κοινωνήσει το σχέδιό του εναποθέτουν τις ελπίδες στο Μέγαρο Μαξίμου και πάνω εκεί θα «χτίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική του καμπάνια. Στόχος, η ήττα με μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές, κάτω από τις πέντε μονάδες, ώστε να μείνει όρθιος ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές και μετά όλα μπορούν να ανατραπούν. Στα επιτελικά κλιμάκια έχουν καταλήξει από καιρό σε μια καθαρά προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος δείχνει -όπως λένε επιτελείς του Μαξίμου- να υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επαφή με το λαϊκό στοιχείο.

Η συγκεκριμένη επιλογή ωστόσο δεν τυγχάνει ευρύτερων συναινέσεων εσωκομματικά, αλλά αντιθέτως μεγαλώνει τα χάσματα και εντείνει τα αισθήματα δυσφορίας σε στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία θα επιθυμούσαν η εκλογική μάχη να δοθεί με προγραμματικούς πολιτικούς όρους και χαρακτηριστικά. Ηδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του τη μάχη στις περιοδείες του, οι οποίες θα πυκνώσουν στις 35 ημέρες που απομένουν ως τις εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανατάξει το χαμηλό ηθικό και να διαλύσει τα νέφη της ηττοπάθειας που πλανώνται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουδείς στην πραγματικότητα πιστεύει ότι το κόμμα μπορεί να πάρει την πρωτιά στην ευρωκάλπη. Αυτό αποτυπώνεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις κυβερνητικών, κομματικών και βουλευτών.

Δοκιμασμένη συνταγή

Δεν θα λείπει βεβαίως από τον σχεδιασμό η δοκιμασμένη συνταγή των προεκλογικών παροχών. Ο πρωθυπουργός εκτός του προσωπικού του προφίλ προτάσσει στην κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία το οικονομικό σχέδιό του για την επόμενη μέρα, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου δεσμεύτηκε ότι θα ακυρώσει την ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου.

Δεν θα λείπουν επίσης τα ασφυκτικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, ειδικότερα στο πλήθος των λαϊκών τάξεων, «χονδρικά» του τύπου «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο διατηρώντας τις συντάξεις και στηρίζοντας τους ασθενέστερους ή με τους πορφυρογέννητους της Ν.Δ. και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο». Στο προεκλογικό πλαίσιο εντάσσεται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις την οποία περιμένουν με αγωνία χιλιάδες Ελληνες: Η ρύθμιση αναμένεται στη Βουλή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά 500.000 οφειλέτες και συνολικό ποσό χρέους 13 δισ. ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 500.000.000 ευρώ για επιστήμονες και περίπου 2 δισ. ευρώ για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Στο Μαξίμου ποντάρουν πολλά και θεωρούν ότι η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία αλλά και στην Εφορία που θα ακολουθήσει θέλουν σχετικό χρόνο για να αποτυπωθούν στην «τσέπη» των πολιτών και να αποδώσουν πολιτικά υπέρ της κυβέρνησης. Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και για τα παράλληλα θετικά οικονομικά μέτρα που θα εξαγγελθούν το επόμενο διάστημα, και αυτός εν τέλει είναι ο λόγος της επιλογής του κυρίου Τσίπρα να εξαντλήσει την τετραετία.

Ο Μητσοτάκης έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές

Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το βράδυ της 26ης Μαΐου να καταγραφεί στην κάλπη και να εμπεδωθεί στη συνείδηση του εκλογικού σώματος, μέσω του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, η εικόνα του αδιαμφισβήτητου εν αναμονή πρωθυπουργού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές για την πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Ο στόχος αυτός του Κυριάκου Μητσοτάκη κρύβει παγίδες, καθώς διαχρονικά οι ευρωκάλπες δεν είχαν υψηλή συμμετοχή, ενώ ανέκαθεν τα εκάστοτε δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν ποσοστά αντίστοιχα της επιρροής που κατέγραφαν στις κάλπες των βουλευτικών εθνικών εκλογών. Γι’ αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει πριν απ’ όλα την ψήφο στη Ν.Δ. ως την πιο αποτελεσματική τιμωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το μήνυμα της ευρωκάλπης να είναι το «φύγετε» προς τους σημερινούς κυβερνώντες.

Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χάνει ευκαιρία να περιγράφει αυτόν τον στόχο ως «ευρεία», «μεγάλη» και «καθαρή» νίκη, αποφεύγοντας όμως την αριθμητική οριοθέτηση της πρωτιάς της Ν.Δ.
Η στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. επικεντρώνεται για την επίτευξη του παραπάνω στόχου στη διείσδυσή του στο υπαρκτό και σχετικά μεγάλο, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ρεύμα της αποχής, καθώς εκεί βρίσκονται κυρίως απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και «άστεγοι» αριστεροί ψηφοφόροι.

Μήνυμα ενότητας

Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρώντας άνοιγμα σ’ αυτό το εκλογικό ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού λέγοντας ότι δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα του κ. Τσίπρα το 2015 «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», αλλά θα επιχειρήσει με «όλους μαζί» την ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτή είναι και η βασική άμυνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρητορική της κυβέρνησης περί «ακροδεξιάς Ν.Δ.» και «νεοφιλελεύθερης Ν.Δ.».

Στην ίδια αυτή στρατηγική εντάσσεται και το επιχείρημα που προβάλλουν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ. ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα για την πολιτική της κυβέρνησης. Εκεί που ποντάρουν στο Μοσχάτο είναι η αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο ο οποίος πίστεψε στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα το 2014 και είδε να διαψεύδονται η μια μετά την άλλη οι προσδοκίες και η «ελπίδα».

Το σκεπτικό αυτής της στρατηγικής του ανοίγματος στους μετριοπαθείς του Κέντρου και τους αριστερούς ψηφοφόρους είναι απλό και υπό μία έννοια γίνεται και εξ ανάγκης. Η Ν.Δ. έχει χτυπήσει ταβάνι στη συσπείρωσή της και ουσιαστικά η μόνη δεξαμενή ψήφων στην οποία μπορεί να ελπίζει είναι οι ταλαντευόμενοι προς την αποχή πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα