Παρελθόν (σταδιακά) τα έντυπα τιμολόγια

Τα φορολογικά βιβλία θα γίνουν ηλεκτρονικάΠαρελθόν θα αποτελέσουν σύντομα τα βιβλία εσόδων – εξόδων που τηρούν χειρόγραφα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο του Αthens Tax Forum, μετά το Πάσχα θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία το σύστημα της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων. Ετσι, τα φορολογικά βιβλία θα καταστούν ηλεκτρονικά, ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση θα περάσουν και τα τιμολόγια. Οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν online το ηλεκτρονικό σύστημα για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν σε πρώτη φάση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και στη συνέχεια οι δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία όσο και στο TAXISnet. Από το 2020 και μετά, όταν θα τεθεί σε πλήρη υποχρεωτική εφαρμογή και η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με κάθε έκδοση e-τιμολογίου.

Την ίδια ώρα, με βαριά πρόστιμα, αναστολή των καταχωρίσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων και από τις ενισχύσεις του ΕΣΠΑ θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που αγνοούν τις υποχρεώσεις τους για την εμπορική δημοσιότητα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει φαινόμενα τύπου Μαρινόπουλου, που επί σειράν ετών δεν δημοσίευε ισολογισμούς ούτε στην εταιρική ιστοσελίδα ούτε στο ΓΕΜΗ, κατά παράβαση του ισχύοντος νόμου, αλλά και χωρίς να έχει καμία κύρωση από την Περιφέρεια, η οποία είχε και την ελεγκτική αρμοδιότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα