Ξεμπλοκάρει η τακτοποίηση αυθαιρέτων!

Αφορά περιπτώσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους και διατηρητέα κτίριαΤου
Β. Παπακωνσταντόπουλου

Aπλοποίηση της διαδικασίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές και σε διατηρητέα κτίρια, αλλά και τριπλή παράταση για εκπτώσεις και υποβολή δικαιολογητικών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Εως σήμερα όλες οι αιτήσεις που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται, π.χ., εντός των τειχών παλαιών πόλεων έχουν παγώσει, καθώς οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Πλέον, ανάλογα με την περιπτωσιολογία αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, καθιερώνεται διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή γνωμοδότησης από όργανο ή υπηρεσία αυτού ή από επταμελή επιτροπή που συγκροτείται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωση υπαγωγής στον νόμο και το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού θα γνωμοδοτεί εντός 60 ημερών εάν η υπαγωγή αυτή προκαλεί ή όχι άμεση ή έμμεση βλάβη στο πολιτιστικό αγαθό. Αν εκδοθεί η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, η δήλωση υπαγωγής του αυθαιρέτου θα παραπέμπεται προς εξέταση από την επταμελή επιτροπή που συγκροτείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες, που δεν μπορούσαν ουσιαστικά έως σήμερα να κάνουν χρήση του νόμου, το υπουργείο παρέχει έκπτωση του προστίμου κατά 20% έως τις 8 Νοεμβρίου για όσους τακτοποιήσουν αυθαίρετα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Πέρα απ’ αυτό, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θεσμοθετείται η παράταση της έκπτωσης του 10% επί του προστίμου, αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου έως τις 10 Μαΐου. Αντίστοιχα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή ενταχθεί από τις 11 Μαΐου και μετά.

Η τρίτη παράταση αφορά τις δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στον προηγούμενο νόμο. Ειδικότερα, παρατείνεται έως τον Νοέμβριο η προθεσμία υποβολής από τους μηχανικούς των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών στον παλαιό νόμο, που δεν μεταφέρονται στον νέο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα