Είναι αυτά fake news;

Σε πανικό η ηγεσία της Ν.Δ., αντί να επανορθώσει την αστοχία, κατασκευάζει… εχθρούς

Tι είπε ο κ. Μητσοτάκης για την περικοπή των δώρων:

Η κυβέρνηση αυτή δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Και με πάσα ειλικρίνεια δεν θέλω μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων. Οι νέοι Ελληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς, ώστε επί της ουσίας να μετατραπούν σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος. Αντί για παροχές, θέλω να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών.

Ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛ. στήριξε με ανακοίνωση το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας»Η Θέση μας: Οι επιθέσεις δεν μας πτοούν

Διαβάστε επίσης:

►Επίθεση από Μαξίμου και στον Δέρβο

►Ξεμπλοκάρει η τακτοποίηση αυθαιρέτων!

►Πυρ ομαδόν στον είρωνα Γαβρόγλου

►Κατατέθηκε επίσημα το αίτημα για να… πάρει γρηγορα πόδι το ΔNT

►Ελεύθεροι με όρους Λυκουρέζος, Παναγόπουλος

►Ψυχρολουσία στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των γιατρών του ΕΣΥ

►Πού φτάνουν τελικά τα όρια της φρίκης;

►Διορθώθηκε η γκάφα που έκοβε το επίδομα ενοικίου

 

Νεύρα, ύβρεις αλλά καμία ουσιαστική απάντηση από τη ΝΔ!

Ευθεία επίθεση κατά της εφημερίδας μας χωρίς εξηγήσεις για όσα είπε ο Κυριάκος στην Κύπρο για τα δώρα Χριστουγέννων

Σε ύβρεις καταφεύγει ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία κατά της «δημοκρατίας», αντί να δώσει μία επί της ουσίας απάντηση για αυτές καθαυτές τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα δώρα και τα επιδόματα εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Το Μοσχάτο κρύβεται πίσω από σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά της εφημερίδας μας και μιλά περί δήθεν διαστρέβλωσης και προβοκάτσιας. Ωστόσο δεν προβληματίζονται για ποιον λόγο ακόμα και ο «στρατηγικός τους σύμμαχος» -όπως πολλάκις η ίδια η Ν.Δ. έχει χαρακτηρίσει το Κίνημα Αλλαγής- κάνει λόγο για «αόριστη διάψευση» και υποστηρίζει ότι είναι σαφές από το βίντεο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για περικοπές του δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων. Είναι και η Φώφη Γεννηματά στα υπόγεια του Μαξίμου; Το αφήγημα της Ν.Δ. για τη «δημοκρατία» στερείται κάθε σοβαρότητας, είναι εν ολίγοις της πλάκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Δ.:
«Η εφημερίδα “δημοκρατία”, με το σημερινό της πρωτοσέλιδο, απέδειξε πια περίτρανα ότι λειτουργεί συνειδητά ως “Δούρειος Ιππος” του ΣΥΡΙΖΑ, στήνοντας προβοκάτσιες και fake news σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Υλοποιώντας εντολές του βασικού χρηματοδότη της, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί σκανδαλωδώς στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ, διαστρέβλωσε πλήρως τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. περί δήθεν κοψίματος του δώρου των Χριστουγέννων, αναπαράγοντας την πιο ξεδιάντροπη κυβερνητική προπαγάνδα. Οση σπέκουλα κι αν κάνουν τα υπόγεια του Μαξίμου, κανένα δώρο δεν πρόκειται να κοπεί από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Οσο για τη “δημοκρατία”, ας γνωρίζουν πλέον οι αναγνώστες της ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από την “Αυγή” και τα συριζοτρόλ ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί».

Η Ν.Δ. καταφεύγει στο σύνηθες για την ίδια προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, ταυτίζοντας τη «δημοκρατία» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά όμως τι σημαίνουν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν επίσης τρεις πολύ απλές παρατηρήσεις για τις οποίες η Ν.Δ. οφείλει εξηγήσεις:

Παρατήρηση πρώτη: Η είδηση και το βίντεο των δηλώσεων του προέδρου της Ν.Δ. από το Συνέδριο της Λευκωσίας έπαιζε στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δηλαδή δύο ολόκληρες μέρες πριν από το πρωτοσέλιδο της χθεσινής «δημοκρατίας». Μάλιστα, με απόλυτο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν στα δημοσιεύματα αυτά ότι δεσμεύεται για περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων για τους εργαζομένους. Δεν υπήρχαν καν οι επιφυλάξεις, οι ερμηνείες και τα ερωτήματα που υπήρχαν στο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας». Γιατί επί δύο μέρες η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μιλούσε τη γλώσσα της… πάπιας και επέλεξε τη συκοφαντική επίθεση στην εφημερίδα;

Παρατήρηση δεύτερη: Δεν φταίμε εμείς αν τα αγγλικά του κ. Μητσοτάκη συναγωνίζονται τα αγγλικά του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «gift», το οποίο δεν έχει καμία σχέση είτε με επίδομα είτε με τον 13ο ή 14ο μισθό. Επίσης, το «handout» που χρησιμοποιεί στην ίδια δήλωση είναι άκρως υποτιμητικό γιατί έχει την έννοια της ελεημοσύνης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν σκέφτηκε άλλους όρους, όπως π.χ. «subsidy», για να υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών ότι αναφέρεται στα επιδόματα του κοινωνικού μερίσματος;

Παρατήρηση τρίτη: Στην καλύτερη περίπτωση για τη Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης να εννοούσε αυτό που είχε πει και στο Φόρουμ των Δελφών, ότι δηλαδή θα πρέπει το κοινωνικό μέρισμα να πάει σε μειώσεις φόρων και να μη δίνονται εφάπαξ επιδόματα στο τέλος του χρόνου. Γιατί όμως οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του κ. Μητσοτάκη και υβριστές της «δημοκρατίας» μιλούν για 12 αντί για 14 μισθούς στον ιδιωτικό τομέα; Σημαίνει κάτι αυτό;

Η ανακοίνωση της «δημοκρατίας»

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η «δημοκρατία» ξεκαθαρίζει ότι ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται ούτε λογοκρίνεται και παραπέμπει το επιτελείο της Ν.Δ. στις on camera δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «δημοκρατίας» έχει ως εξής:

«Η εφημερίδα μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Δεν λογοκρινόμαστε, όποιον και αν ενοχλούμε. Για όλα τα δημοσιεύματά μας υπάρχει πάντα ατράνταχτη τεκμηρίωση. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, δημοσίευμα υπάρχει σχετική δήλωση on camera. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θυμίζει παιδική χαρά, αντί να σπεύδει να εκδίδει ανακοινώσεις, να βοηθήσει ουσιαστικά τον αρχηγό του στην πορεία του προς τη νίκη και να σταματήσει να τον εκθέτει. Τελευταίο επίτευγμα των μαθητευόμενων μάγων, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε συνέδριο χορηγούμενο από το γραφείο του κ. Αρτεμίου. Αυτά, δε, τα περί χρηματοδοτών κ.λπ. αποτελούν κακόγουστη φάρσα. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί. Προσκαλούμε τους νεοσυλλέκτους στη Ν.Δ., μετά τις σχολικές διακοπές, σε μαθήματα διαφάνειας».

Οι επίμαχες δηλώσεις στα αγγλικά

«[…] it has learned nothing from the mistakes of the past. And frankly I don’t want a society which is depended on Christmas handouts *. Young Greeks should not be expecting Christmas gift at the end of each year in order to, short of, become essentially hostages of a clientelistic system. Rather than handouts I want to focus on opportunities.
So if we need to do some rebalancing in terms of our social policies we should focus much more on supporting long term unemployed people on offering retraining, reskilling opportunities rather than having people depended on a handout, which we don’t know if it’s going to be available for ever. So, it’s a different, very different approach to how you organize economic activity but also where your priorities are.»

*Η λέξη handouts αποδίδει εξίσου τις έννοιες ελεημοσύνη και οικονομικό βοήθημα προερχόμενο από το κράτος, όμως έχει αποκτήσει αρνητική χροιά και δεν χρησιμοποιείται για τα κρατικά επιδόματα.

Η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά

«[Η κυβέρνηση αυτή] δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Ειλικρινά μιλώντας, δεν θα ήθελα μία κοινωνία που να εξαρτάται από την ελεημοσύνη* των Χριστουγέννων. Οι νέοι Ελληνες δεν θα έπρεπε να προσδοκούν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρονιάς, ώστε να καθίστανται επί της ουσίας όμηροι ενός πελατειακού συστήματος. Αντί για επιδόματα θα ήθελα να εστιάσω στη δημιουργία ευκαιριών.
Επομένως, αν χρειάζεται μια αναδιάταξη ισορροπιών στην κοινωνική πολιτική μας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων με ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και επανειδίκευσης, αντί να έχουμε ανθρώπους εξαρτημένους από ένα επίδομα που δεν γνωρίζουμε αν θα είναι διαθέσιμο για πάντα. Είναι λοιπόν μια διαφορετική, πολύ διαφορετική προσέγγιση για το πώς οργανώνουμε την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για το πού πρέπει να βρίσκονται οι προτεραιότητές μας…»

Ο ορισμός της λέξης «handout» από το λεξικό Collins: «A handout is a gift of money, clothing, or food, which is given free to poor people. If you call money that is given to someone a handout, you disapprove of it because you believe that the person who receives it has done nothing to earn or deserve it». 

Μετάφραση: Η λέξη σημαίνει τη δωρεά χρημάτων, ρούχων ή φαγητού σε φτωχούς ανθρώπους. Στην περίπτωση που η λέξη «handout» χρησιμοποιηθεί αμιγώς για χρηματικό ποσό, αποκτά αρνητική έννοια και υποδηλώνει πως το υποκείμενο που τη χρησιμοποιεί δεν εγκρίνει τη δωρεά (ή ελεημοσύνη), καθώς αυτός που τη λαμβάνει δεν έχει κάνει τίποτα για να την κερδίσει ή να την αξίζει.

Πυρά κατά της  Πειραιώς και από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Πυρά και από το Κίνημα Αλλαγής δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δήλωσή του σχετικά με το θέμα της περικοπής των δώρων των εργαζομένων. Οταν λοιπόν πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι η Ν.Δ. έχει «κρυφή ατζέντα», προφανώς δεν… χάθηκε στη μετάφραση ούτε μεταφέρει «fake news -όπως κατηγορεί η Πειραιώς- η «δημοκρατία» που ανέδειξε την είδηση, όπως αυτή προέκυψε από την ομιλία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κύπρο.

«Με τη χθεσινή ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ακόμη μια φορά πώς εννοεί την κοινωνική πολιτική. Με τις θέσεις αυτές αναδεικνύεται η κρυφή αλλά προκλητική και κοινωνικά άδικη ατζέντα της Ν.Δ. εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά, προγραμματικά και ηθικά εκτεθειμένος» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Πρόσθεσε επίσης πως «όσο κι αν το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. προβαίνει σε αόριστες διαψεύσεις, από την ίδια την ομιλία του στην Κύπρο προκύπτει ότι μιλά για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους. Αυτό είναι το πραγματικό, σκληρό πρόσωπο της Ν.Δ., με το οποίο διαχρονικά η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι δυναμικά απέναντι». Ετσι, πέραν της κυβέρνησης, και το Κίνημα Αλλαγής επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία για τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, αλλά στην Πειραιώς τούς φταίει η «δημοκρατία»

Ο (γνωστός) Μαυρίδης του liberal σε ρόλο… «γαλάζιου» κομισάριου

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης, μετέχων -κατά περίπτωση- στον πρωινό καφέ του Μητσοτάκη, αποφάσισε (και δεν είναι πρώτη φορά) να λειτουργήσει ως προπομπός του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Επέλεξε μέσω του liberal να καταπατήσει τις αρχές του φιλελευθερισμού (όπως η ελευθεροτυπία), διαλέγοντας τον ρόλο του κομισάριου.

Μάλιστα ο γνωστός κ. Μαυρίδης, που δεν είναι πρώτη φορά που επιτίθεται στη «δημοκρατία», έκανε ακόμη ένα βήμα, καθώς αποκάλυψε τον μύχιο πόθο του: να ενσωματωθούν τα δώρα στον βασικό μισθό, κάτι που διακαώς επιθυμούν οι δανειστές. Μόνο που λησμόνησε ότι, σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, η μη καταβολή δώρων -εκτός των άλλων- είναι και ποινικό αδίκημα, ενώ η ενσωμάτωσή τους στους μισθούς μπορεί να σημάνει και το τέλος τους, όταν έρθει η ώρα των περικοπών. Ομως, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για επιχειρηματίες-δημοσιογράφους όπως ο συγκεκριμένος. Ο φιλελεύθερος στα λόγια δημοσιογράφος, μια και οι επιχειρήσεις του δεν επιβιώνουν από τα έσοδά τους, αλλά με διαφημίσεις και χορηγίες κυρίως από συστημικές τράπεζες και φίλους του κ. Μητσοτάκη, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για… μακεδονομάχους, όταν τέτοια υποτίθεται ότι είναι και η θέση του αρχηγού του. Μιλάμε για παραζάλη.

Από την άλλη, σε εντελώς διαφορετική λογική κινήθηκε το Antinews του Π.Β. Ζήση. Σε σχόλιό του με τίτλο: «Λάθος η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη “δημοκρατία”» τονίζει μεταξύ άλλων: «Μάλλον στην Πειραιώς δεν γνωρίζουν ή σκόπιμα ξέχασαν τον χρυσό κανόνα που διαφύλασσαν ως κόρη οφθαλμού οι παλαιότεροι πολιτικοί: Ποτέ πολιτικός δεν επιτίθεται σε δημοσιογράφο. Και με την τελευταία της ανακοίνωση η Ν.Δ… διέβη τον Ρουβίκωνα και δυστυχώς υιοθέτησε πλήρως τις πρακτικές για τις οποίες κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα