Θεσσαλονίκη: Εξορμήσεις με το βλέμμα στον οινοτουρισμό

Πρώτη «έξοδος» για φέτος με ταξίδι στο ιστορικό Οινοποιείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το Κτήμα Αλφα στο Αμύνταιο

Αποστολή στο Αμύνταιο
Μαρία Μαθιοπούλου

Εναλλακτικούς τουριστικούς θεματικούς προορισμούς σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη εξερευνά και προτείνει το Τμήμα Τουρισμού του κεντρικού δήμου, σε μια προσπάθεια να διανθίσει το τουριστικό προϊόν της πόλης και να προσελκύσει τουρίστες για περισσότερες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες ενδιαφέρονται για τον οινοτουρισμό, το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί από χθες διήμερο ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) σε δύο γνωστά οινοποιεία του βορειοελλαδικού τόξου, στο Κτήμα Αλφα στο Αμύνταιο και στο Οινοποιείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο. 

Η διήμερη 20μελής αποστολή, στην οποία συμμετέχουν στελέχη του δήμου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και δημοσιογράφοι, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ενωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος και εντάσσεται στις δράσεις του Thessaloniki Food Festival. 

«Πρόκειται για την τρίτη τέτοια εξόρμησή μας σε οινικούς προορισμούς. Πιστεύουμε πως για να προσελκύσει η Θεσσαλονίκη τουρίστες για περισσότερες ημέρες πρέπει να συνδεθεί με την ευρύτερη περιφέρειά της» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας, εξηγώντας ότι με τις αποστολές αυτές γίνονται γνωστά τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Thessaloniki Food Festival Λίλιαν Σαμαρά εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό συνδυάζεται η προβολή των θεματικών προορισμών με την ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων.

Και εξαγωγές

Πρώτος σταθμός της αποστολής ήταν χθες το Κτήμα Αλφα, το οποίο διαθέτει 1.400 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα με ετήσια παραγωγή 600.000 φιάλες και 16 ετικέτες, ενώ πραγματοποιεί το 35% των πωλήσεών του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε 30 χώρες. 

Η βασικότερη ποικιλία του Κτήματος είναι το ξινόμαυρο, μεταξύ των λευκών η μαλαγουζιά, ενώ καλλιεργούνται και γνωστές ξένες ποικιλίες. «Θέλουμε στο κρασί να υπάρχει το αποτύπωμα της περιοχής μας. Ετσι και οι διεθνείς ποικιλίες προσαρμόζονται στο μικροκλίμα» τόνισε στη «δημοκρατία» ο οινολόγος του Κτήματος Αλφα Γιώργος Παπαδόπουλος. Το Κτήμα Αλφα είναι «παιδί» του χημικού - οινολόγου Αγγελου Ιατρίδη και του αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη.