Το Κατώγι Αβέρωφ έκλεισε τα... 60 και συνεχίζει να μεγαλώνει!

«Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Υστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να...

... έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητες επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής». 

Σε αυτή τη ρήση του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, που κλείνει φέτος 60 χρόνια ζωής στο Μέτσοβο και μπαίνει σε έναν νέο κύκλο της ιστορίας του. Η «δημοκρατία» επισκέφτηκε το Κατώγι Αβέρωφ στο πλαίσιο αποστολής του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο επονομαζόμενος αμπελώνας του Γινιέτς 150 στρεμμάτων είναι ο πιο ορεινός στη χώρα και ένας από τους πιο ορεινούς της Ευρώπης, καθώς βρίσκεται σε ύψος 1.050 μέτρων. Με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο φιάλες και τουλάχιστον 15 ετικέτες, εξάγει το 20% της παραγωγής σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ έφερε τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα. Οι πρώτες οινοποιήσεις έγιναν στο κατώγι του σπιτιού του και κάπως έτσι το Κατώγι Αβέρωφ πήρε σάρκα και οστά. 

Το 1963 ο Αβέρωφ εμπορεύτηκε την πρώτη παραγωγή του και το 1973 δημιούργησε τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Το 1989 η σκυτάλη πέρασε στον γαμπρό του Σωτήρη Ιωάννου. Νέες ποικιλίες καλλιεργήθηκαν, το οινοποιείο επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε, η παραγωγή μεγάλωσε, ενώ εγκαινιάστηκε η επισκέψιμη διαδρομή στους χώρους του. Το 2008 άρχισε τη λειτουργία του το ξενοδοχείο του οινοποιείου. Σήμερα το Κατώγι Αβέρωφ δέχεται ετησίως 20.000 επισκέπτες.

Από το 2015 ο εγγονός του Αβέρωφ είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ενώ εδώ και έναν χρόνο μένει μόνιμα στο Μέτσοβο. «Ζώντας εδώ, κατανοώ διαφορετικά το Μέτσοβο, τους κατοίκους του, το οινοποιείο, ενώ καταλαβαίνω γιατί ο παππούς μου αγαπούσε τόσο αυτόν τον τόπο» λέει στη «δημοκρατία» ο Αλέξανδρος Ιωάννου.

Μαρία Μαθιοπούλου