Ματωμένο το υπερπλεόνασμα!

Υπέρβαση στόχου 1,5 δισ. ευρώ χάρη στους φόρους και στα φέσια του Δημοσίου

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για το 2018 προκαλούν δέος. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις που βασίζονται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,9%. Πρακτικά αυτό σημαίνει υπέρβαση των προβλέψεων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μολονότι στο τέλος του προηγούμενου έτους η κυβέρνηση μοίρασε πάνω από 2 δισ. ευρώ σε κοινωνικό μέρισμα και αναδρομικά ειδικών μισθολογίων.

Είναι πρόδηλο ότι αυτή η θεαματική επίδοση οφείλεται στην ανελέητη φορολογική αφαίμαξη και στα διαδοχικά χαράτσια των τελευταίων χρόνων, όπως επίσης και στη συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στα φέσια του Δημοσίου στην αγορά, τα οποία ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσουν στην πορεία προς τις κάλπες κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, μείωση φορολογικών συντελεστών και ειδικών φόρων στα καύσιμα ή ό,τι άλλο αποφασιστεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα. Η ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για τέταρτη συνεχή χρονιά και την επίτευξη υπερπλεονάσματος για τρίτη συνεχή χρονιά αντίστοιχα και αυτό δημιουργεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα χρηματοδοτήσει το μόνιμο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων.

Θεωρείται πλέον βάσιμη η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, μέτρο που η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι περιττό, με την ύπαρξη των αναγκαίων δημοσιονομικών περιθωρίων. Ο πρωθυπουργός εξάλλου έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 500.000.000-600.000.000 ευρώ ώστε να ανακοινώσει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές μέτρα όπως οι μειώσεις φόρων σε ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του συντελεστή κλίμακας από το 22% στο 20% ή ακόμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις, σοκάρει η εκτίναξη του χρέους Γενικής Κυβέρνησης στα 334,573 δισ. ευρώ (181,1% του ΑΕΠ από 176,2% του ΑΕΠ το 2017) εξαιτίας των ποσών που δανείστηκε η χώρα για να σχηματιστεί το μαξιλάρι ασφαλείας. Επίσης:
•το ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 184,714 δισ. ευρώ,
•το πλεόνασμα κινείται στο 1,1% του ΑΕΠ (1,991 δισ. ευρώ),
•το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 8,149 δισ. ευρώ,
•οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχούν σε 83,343 δισ. ευρώ (46,74% του ΑΕΠ),
•τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνονται σε 88,334 δισ. ευρώ (47,82% του ΑΕΠ).