Επέκταση τριών κλαδικών συμβάσεων!

Καλύπτουν 51.383 εργαζομένους και αφορούν τράπεζες, τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία των ΧανίωνΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Την επέκταση τριών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), οι οποίες καλύπτουν συνολικά 51.383 εργαζομένους, υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με την απόφαση της υπουργού επεκτάθηκαν -και εφεξής καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές- οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις: α) για τους εργαζομένους στους κλάδους των τραπεζών, β) για το προσωπικό των πάσης φύσεως μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων όλης της χώρας, γ) καθώς και για όσους απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Με βάση την κλαδική σύμβαση των τραπεζών, η οποία υπεγράφη φέτος, στις 26 Μαρτίου, από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και τους εκπροσώπους της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Praxia Bank, του ομίλου Eurobank, της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Attica Bank και των συνεταιριστικών τραπεζών, οι κατώτατοι μισθοί στα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώνονται ως εξής:
• στα 945 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για το κύριο προσωπικό,
• στα 876 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για το βοηθητικό προσωπικό και
• στα 837 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για το προσωπικό καθαριότητας.

Επίσης, για το προσωπικό των πάσης φύσεως μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, η οποία μετά τη χθεσινή απόφαση Αχτσιόγλου αποτελεί τη νέα Σ.Σ. του εν λόγω κλάδου, οι ελάχιστοι μηνιαίοι μισθοί, ανά ειδικότητα, διαμορφώνονται ως εξής: στα 771 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους ρεσεψιονίστ, στα 751 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους σερβιτόρους, μπάρμαν ή μπαρμπέιντ, στα 731 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους βοηθούς σερβιτόρους, μάγειρες Γ’ και στα 711 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τις πλύντριες, τις σιδερώτριες, τις καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων και τους λαντζέρηδες.

Συνολικά, από τον Αύγουστο του 2018 και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έχουν επεκταθεί οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε 12 κλάδους. Από αυτές καλύπτονται (τουλάχιστον θεωρητικά, αφού στην αγορά εργασίας επικρατούν πραγματικά άγριες συνθήκες για τους εργαζομένους) περισσότεροι από 210.000 απασχολούμενοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα