Το Penelope gate στέλνει στο σκαμνί το ζεύγος Φιγιόν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και η σύζυγός του θα λογοδοτήσουν για την υπόθεση με τις εικονικές θέσεις εργασίας

Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Ε ντολή να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του Πενελόπ για την υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας έδωσαν δικαστές στο Παρίσι, όπως γνωστοποίησε δικαστική πηγή. Ο πρώην υποψήφιος της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017, που αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφτηκε το Penelope gate, καλείται να λογοδοτήσει κυρίως για «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων», «αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων κεφαλαίων», «κατάχρηση κοινωνικών αγαθών» και «μη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή».

Η σύζυγός του, η οποία αμειβόταν ως συνεργάτιδά του, διώκεται για «συνέργεια και αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων πόρων» και «αποδοχή κατάχρησης κοινωνικών αγαθών».

Σύμφωνα μάλιστα με τη «Le Monde», στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης κατηγορείται και ο πρώην αναπληρωτής του Φιγιόν στην Εθνοσυνέλευση, ο Μαρκ Ζουλό, για «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων».
«Πρόκειται για τη φυσιολογική συνέχεια της διαδικασίας» σχολίασε λακωνικά ένας από τους υποστηρικτές του Φιγιόν, ενώ ο Αντονέν Λεβί, ο συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η παραπομπή διαβιβάστηκε «διά του Τύπου, προτού ακόμη ενημερωθoύν γι’ αυτήν ο κ. Φιγιόν και η υπεράσπισή του». «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το πνεύμα με το οποίο διεξήχθη ολόκληρη αυτή η έρευνα και θα αντιδράσουμε επί της ουσίας όταν θα λάβουμε γνώση αυτού του εγγράφου» σχολίασε.

Η οικονομική εισαγγελία είχε αρχίσει έρευνα μετά τις αποκαλύψεις της σατιρικής εφημερίδας «Le Canard Enchaine», στις 25 Ιανουαρίου 2017, που αποδείχτηκαν μοιραίες για την υποψηφιότητα του Φιγιόν.

Το κέντρο της υπόθεσης περιπλέκουν υποψίες για εικονικές θέσεις απασχόλησης της συζύγου του, της Πενελόπ, για τις οποίες πληρωνόταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δουλειά που αμφισβητείται πως έκανε, ενώ αργομισθίες λάμβαναν επίσης δύο από τα παιδιά του για δικηγορικές εργασίες όταν ήταν γερουσιαστής, στο διάστημα από το 2005 έως το 2007.